Magyar Covid-katasztrófát jelez előre a legfontosabb járványmodellező intézet

Magyar Covid-katasztrófát jelez előre a legfontosabb járványmodellező intézet

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME), amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre, világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre. Vagyis előre megrajzolják a járványgörbét, az új esetek és a halálozás alakulását. Különböző forgatókönyveket állítanak fel attól függően, hogy milyen intézkedések történhetnek a jövőben.

Az aktuális predikciójuk szerint, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

És ez még csak nem is a legrosszabb forgatókönyv, miközben még így is jóval meg fogja haladni a kórházi kezelésre szoruló betegek száma a rendelkezésre álló kapacitásokat. De nézzük a forgatókönyveket részletesebben! Ha az interaktív grafikonokra kíváncsiak, ezen a címen érhetők el.

Összes halálozás

Az összes áldozat előrejelzése (Forrás: IHME)

Az összes grafikonon lilával jelölik a jelenlegi helyzet alapján készített előrejelzést. Eszerint január 1-ig összesen 12503 ember halhat meg a koronavírus-fertőzés következtében. Ez a szám azonban lehet ennél sokkal több, és némileg kevesebb is. Az első eset akkor állhat elő, ha enyhítenek a korlátozásokon (piros vonal). Akkor lehet jobb, ha mindenki maszkot viselne (zöld vonal).

Napi halálozás

A napi halálos áldozatok előrejelzése (Forrás: IHME)

A napi halálozások számának tetőzését a jelenlegi trendek alapján november 19-re teszik, amikor várhatóan 210-nél is többen fognak naponta elhunyni a Covid-19 következtében. Ha mindenki viselne maszkot, a csúcsot ki lehetne tolni december elejére, és alapvetően jelentősen kevesebb embernek kellene meghalnia. Ha szabadjára engedik a járványt, karácsonykor lesz a legrosszabb a helyzet, 550 napi halottal. De ebbe belegondolni is rossz.

Napi új fertőzések

Ezen a grafikonon nem a teszttel azonosított fertőzötteket, hanem a valószínűsíthető összes új fertőződést jelölik. Amint látható, számításaik szerint ma körülbelül háromezer ember fertőződhet meg naponta ténylegesen az új koronavírussal. Ez kifejezetten óvatos becslésnek számít, hiszen a szakemberek többsége a teszttel azonosított eseteknél tízszer nagyobb valós számot valószínűsít, ami 13000 fertőződést jelentene.

A jelenlegi előrejelzésük szerint pontosan egy hónap múlva lehet a járványcsúcs, több mint 35 ezer napi új esettel, ami után lassú apadás indulhat meg. Az általános maszkviseléssel ezt akár két héttel is el lehetne tolni, méghozzá alacsonyabb számok mellett.

Kórházi kapacitások

A járvány önmagát is gyökeresen súlyosbítani tudja, ha kimeríti az egészségügyi erőforrásokat. Ha betelnek az intenzív osztályok ágyai, ha elfogy a szabad lélegeztetőgép, ha kidőlnek az orvosok és az ápolók, akkor az egyébként megmenthető betegek is meghalhatnak (nem beszélve a nem koronavírusos súlyos betegekről). Ezért elsőrendű, hogy a járványgörbét az egészségügy teljesítőképességének felső határa alatt tartsuk. Nos, ahogy most kinéz a helyzet, ez nem fog sikerülni.

A kórházi kapacitások telítettségének előrejelzése (Forrás: IHME)

A grafikonon a lila szaggatott vonal az összes szükségessé váló kórházi ágyak számát, a zöld az intenzívterápiás ágyak számát, a kék pedig a lélegeztetőgépeket jelenti (míg az azonos színű satírozott területek az adott változó 95%-os konfidenciaintervallumát mutatja, hiszen minden predikciónak van bizonytalansága). Amint látható, nem a sima kórházi ágyakkal lesz a probléma, hiszen a várható betegek száma jóval alulmúlja majd az összes kórházi helyszámát.

Ellenben az intenzív ellátásra szoruló betegek sokkal többen lesznek, mint ahány ilyen ágy van jelenleg. Az Egyesült Államokban már általános, hogy a kórházakban egyre több osztályt minősítenek szükségből intenzívvé, várhatóan itt is ez lesz a helyzet. Ezzel persze a rendes ellátás kapacitása fog vészesen csökkenni.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek csak modellszámítások, amelyek napról napra, az események fényében változnak. Sokat lehet tenni azért, hogy ne következzen be a jövendölt katasztrófa. Sajnos azonban a hatóságok és a kormány jelenlegi viselkedése nem abba az irányba mutat, hogy mindent meg kívánnának tenni annak érdekében, hogy ne haljanak meg a következő hónapokban ezerszámra a legkiszolgáltatottabb honfitársaink.