Úgy tűnik, sorra mentik fel a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél

Úgy tűnik, sorra mentik fel a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél

Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjármûvek átadása alkalmából tartott ünnepségre, a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mögött Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j2) Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Információk alapján száz, de én úgy tudom, hogy már 170 tábornok és tiszt kapta meg azt a... volt vele az a beszélgetés, hogy távoznia kell – mondta a DK-s Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este, amelyet a Telex szemlézett. Vadai azt is mondta, hogy nem tudni még, ennek hol lesz a vége, de „a Honvédelmi Minisztérium környékéről ezres nagyságrendet hallottam”.

Szerinte „ez azt jelenti, hogy egy NATO-mentesítés folyik jelen pillanatban a Magyar Honvédségnél”, hiszen „a 45 éves tisztek és tábornokok nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő és a NATO-ban szocializálódott katonák”. Vadai arról is beszélt, hogy az intézkedések célja az is, hogy a politikai hűség legyen mostantól irányadó a Magyar Honvédségben.

A héten megjelent kormányrendelet alapján azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek, a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti.

A Telex azt írta, hogy a rendelet megjelenése után hozzájuk is gyorsan eljutottak olyan hírek, hogy a honvédelmi miniszter a rendelet által kapott jogával élve „nagytakarítást kezdett” a tisztek és főtisztek körében, tömegesen menesztette a honvéd vezérkar tagjait, mentett fel tábornokokat, ezredeseket szóban. Egy forrásuk már szerda reggel azt közölte, hogy állítólag legalább száz ezredes, tábornok kapta meg az egyoldalú felmondást, egy másik forrás szerint 157 tábornoknak és ezredesnek mondtak fel azonnali hatállyal. Minisztériumi és honvédségi körökben arról beszélnek, hogy többeket is politikai tisztogatás miatt küldtek el. Keresték a minisztériumot az ügyben, választ azonban nem kaptak.