Magyar konkrét témákkal megy Karácsonyhoz

Magyar konkrét témákkal megy Karácsonyhoz

Megbeszélés Budapestről

(Forrás: Magyar Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter aktívan készül a jövő heti, Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatandó találkozóra – a Tisza Párt újdonsült elnöke arról tett közzé Facebook-posztot, hogy az informális megbeszélés előtt a számukra fontos témákat egyeztetik párttársaival. Kétségtelen, hogy bőven lesz mit megbeszélniük. A találkozó mindkettejük számára fontosnak tűnik – Karácsony Gergely számára egyenesen létfontosságúnak.

A jövő héten találkozik először Magyar Péter és a főpolgármester-választást végül szűken megnyerő Karácsony Gergely, s ez valószínűleg egyiküknek sem lesz könnyű egyeztetés, hiszen bizonyos szemszögből mindketten egyfajta csapdahelyzetben vannak, még ha az nyilvánvaló is, hogy Magyar Péter várhatja magabiztosabban a megbeszélést. Ő ugyanis eddig is mereven elzárkózott attól, hogy gesztusokat tegyen Karácsony felé, ugyanakkor azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy támogatóinak és szavazóinak egy jelentős része szakértők szerint a regnáló főpolgármesterre adta a voksát. Karácsony azonban ennél jóval súlyosabb dilemmával küzd, hiszen Magyar és a Tisza Párt tíz képviselőjének támogatása nélkül a főváros akár kormányozhatatlanná is válhat, még ha vannak is olyan technikák, amelyekkel Karácsony megkönnyítheti a maga dolgát, így például az, ha még az októberig érvényes testülettel elfogadtatja azt, hogy a jelenleginél csak ritkábban kelljen összehívnia a Fővárosi Közgyűlést.

Ez azonban nyilvánvalóan csak technikai jellegű, hosszabb távon nem túl eredményesnek tűnő megoldás volna, érdemesebb tehát alkukat kötnie, azonban Magyar nem akar simán beolvadni az „összegyurcsányozott” főpolgármester környezetébe. Nem véletlenül jelentette ki a Klubrádiónak nyilatkozva, hogy – idézzük – nincs sok kedve a találkozóhoz azt követően, hogy a főpolgármester nemrég 200 millió forint jutalmat osztott ki a fővárosi cégvezetőknek. Hétfőn pedig a Közbeszerzési Döntőbizottság 200 millió forintos bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Központra, amiért 2023-ban jogsértően bonyolítottak le egy busztendert. (Karácsony Gergely a közösségi oldalán jelezte, hogy most is bírósághoz fordulnak a rekordösszegű bírság miatt.) A Tisza elnöke azt ígérte, hogy személyesen rákérdez erre Karácsony Gergelynél. A Telexnek adott interjújából az is kiderült, hogy a Tisza Párt a főpolgármester-helyettes személyére sem fog javaslatot tenni, és nem vállalják el a tisztséget, ha azt felajánlják nekik, ugyanakkor határozottan ellenzik azt, hogy Kiss Ambrus pénzügyekért és Tüttő Kata városüzemeltetését felelős főpolgármester-helyettes a jövőben is a helyén maradhasson.

Mindenesetre most még a találkozóra való felkészülésnél tartanak, s a Facebook-posztja szerint tartják azt, amit eddig is ígért: „ügyek mentén” esetleg hajlandók megállapodni Karácsonnyal. „Átvettük a Tisza Párt számára kiemelten fontos budapesti prioritásokat: gyalogos híd építése, a Duna bevonása a budapestiek életébe (személy- és teherszállítás, szabadidős programok, vendéglátás, turizmus), a belső kerületek szabályozásának egységesítése (a parkolás, közbiztonság, vendéglátás, éjszakai élet, zöld felületek kezelése terén), a külső kerületek zaj- és tehermentesítése, az eddigi pazarló működés racionalizálása, a főváros és a kormány viszonya, ciklusokon átívelő fejlesztési koncepció kidolgozása, közvetlen uniós fejlesztési források lehívása, a magyar főváros bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, a budapesti közlekedés és a középületek maradéktalan akadálymentesítése, egységes Budapest-arculat, a zöldterületek növelése, karbantartása, a fővárosi ifjúsági és szociális ügyek fókuszba helyezése, továbbá a háziorvosi- és az ügyeleti rendszer betegbarát átalakítása" – írja a Facebookon a Tisza Párt elnöke.

Kétségtelen, hogy ezek egyike sem tűnik olyannak, amelyben ne lehetne Karácsonnyal kiegyezni, bár az is nyilvánvaló, hogy a „Duna bevonásával" akadhatnak problémák; Karácsony korábban azt jelezte, hogy a Tisza Párt egyik fővárosi képviselő-jelöltje a dunai hajózás lobbistája, márpedig a főpolgármester nyilvánvalóan ragaszkodik a Duna-parti építési szabályzat már elfogadott módosításához. Az is megakadhat Karácsony torkán, hogy Magyar az általa pazarlónak minősített gazdálkodást is szabályozná, ezzel az értékeléssel a főpolgármester, aki folyamatosan egyensúlyoz a főváros működőképességének biztosítása és a kormányzati, igen súlyos elvonások közt, nyilván nem ért egyet.

Akárhogyan is, a megbeszélés komoly jelentőségű, nem véletlen, hogy a DK-s Gréczy Zsolt már jó előre azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy – idézzük – „elég ránézni arra, ami a fővárosi közgyűlésben vár ránk. Ellenzéki többség, de a kormányozhatatlanság rémképe. Olyan nincs, hogy majd ügyek mentén. Vagy a Fidesz, vagy nem a Fidesz. Ha Karácsonnyal szavazol, gyurcsányista leszel. Ha nem támogatod, akkor meg fideszes. Orbán lába a budapesti ajtórésben. Most kéne okosnak lenni."