Magyar Narancs: Nyomoz a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

Magyar Narancs: Nyomoz a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

Rendőrség (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytatnak nyomozást egy tankerületi vezetőt érintő ügyben – tudta meg a magyarnarancs.hu.

Mint a lap felidézte, pár hete jelent meg a Vác és Környéke nevű portálon az értesülés, a lap információi szerint az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

A cikk szerint egy esetben 700 kilogramm gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra. Egy másik esetben egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt. A lap kereste a rendőrséget, de személyiségi jogokra hivatkozva nem válaszoltak a megkeresésre.

A Magyar Narancs a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivőjétől, Nisóczi József Leventétől azt a tájékoztatást kapta, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről pedig Szabóné Berki Bianka helyettes-szóvivő azt válaszolta, hivatali vesztegetés és sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A lap úgy fogalmazott: a váci lap beágyazottságából kiindulva logikusan a Váci Tankerület Központ vezetőjére lehet asszociálni érintettként, ezért többször próbálták őt utolérni, aki írásban végül csak annyit válaszolt: nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért pedig a hatósághoz irányította az lap munkatársát.

A Narancs.hu beazonosította az érintett vállalkozásokat is, a gyümülcsbeszállító társaság– amely szerepel a 2022/23-as tanévre vonatkozó iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban – határozottan visszautasította a feltételezéseket. A cég képviselője szerint az értesülések nem helytállóak, és nincs tudomása jogi eljárásról. 

A lap információi szerint az esetlegesen érintett karbantartással foglalkozó társaság 2020-ban több váci iskolában végzett munkákat, de a cég képviselője nem válaszolt a sajtómegkeresésre.

Ezen felül írtak a Klebelsberg Központnak is, akik azt tanácsolták: forduljanak a rendőrséghez. A Belügyminisztérium pedig azt válaszolta, nem ismeri az értesülést, miszerint nyomoznának tankerületi vezető ellen.