Már biztos: nem lesz ma érdemi parlamenti ülés az akkugyárak ügyében

Már biztos: nem lesz ma érdemi parlamenti ülés az akkugyárak ügyében

Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vesznek részt a kormánypártok képviselői a hétfő délután 4 órára összehívott rendkívüli parlamenti ülésnapon – ezt közölte a Fidesz frakciója. Az ellenzék hívatta össze a tanácskozást, amelynek keretében az akkugyárakról szerettek volna érdemi vitát folytatni.

A Fidesz ugyanakkor azt ígérte, hogy az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos vitát a parlament a következő rendes ülésének napirendjére tűzi. Itt nem írtak több konkrétumot, de a következő rendes ülés várhatóan jövő hétfőn lesz, akkor indul meg ugyanis a tavaszi szezon. Annyit viszont még előzetesen hozzátettek, hogy a kormánypártok elvárják, hogy „valamennyi beruházás a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági normák maradéktalan betartásával valósuljon meg”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a rendkívüli ülésen az LMP határozati javaslatát vitathatták volna meg, amelynek lényege, hogy akkumulátorgyárat egy településen csak akkor lehessen létesíteni, ha ahhoz a helyiek egy népszavazáson hozzájárulnak. A zöldpárt indokolása szerint ugyanis az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején.