Az Unicredit azt kéri, ne hagyják az utolsó pillanatra a babaváró hitel igénylését

Az Unicredit azt kéri, ne hagyják az utolsó pillanatra a babaváró hitel igénylését

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 30-tól nem fogad be további babaváró hitel igényléseket az UniCredit Bank, míg december 31-ig lehet hitelszerződést kötni – olvasható a Bankmonitor közleményében. Ebben az olvasható, a döntés oka az lehet, hogy bár a babaváró támogatás folytatásáról már döntés született, a konstrukció feltételei módosulhatnak 2023-tól. Így a bank csak a november végéig befogadott igényléseknél látja biztosítottnak, hogy az igénylők a jelenlegi feltételekkel megkaphatják a konstrukciót.

Arra is kitértek, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy miközben a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket minden igénylő esetében azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így előfordulhat, hogy olyanokat is elutasítanak, akik egyébként teljesítik a jogszabályi elvárásokat. Példának azt említették, ugyan tizennyolc évet határoz meg a Kormány a babaváró hitel igényléséhez szükséges alsó korhatárként, a bankok egy része csak 21-23 éves kortól hitelez, de a férj életkorának felső határa is különböző a bankoknál, miközben ezt nem említi a jogszabály.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint a jövedelem elfogadását illetően meglévő különbségek jelentik legtöbbször a problémát, ugyanis a bankok egy része bizonyos ágazatokban dolgozókat nehezebben hitelez a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, így akár megfelelő összegű igazolt jövedelemmel is kikosarazhatják az igénylőket. Ugyanakkor felhívták a figyelmet: egy esetleges elutasítást követően van lehetőség más banknál beadni a kérelmet, ám ebben az esetben nagyobb az esélye annak, hogy nem sikerül 2022. végig aláírni a hitelszerződést.

Az UniCredit Bank szerdán azt közölte, hogy a Babaváró kölcsönkérelmek befogadása folyamatos. A szerződéskötésre a jelenleg hatályos kormányrendeletben meghatározott határidő 2022. december 31., azaz eddig a napig a szerződéskötésnek meg kell történnie. Ha ezt a határidőt figyelembe véve úgy látjuk, hogy a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a Babaváró kölcsönkérelmek befogadását bankunk megszünteti/felfüggeszti, amiről honlapunkon azonnal tájékoztatjuk ügyfeleinket. Mindezekre tekintettel kérjük Babaváró kölcsön felvételét tervező ügyfeleinket, hogy az igénylést ne halasszák az utolsó pillanatra, azt mielőbb nyújtsák be, illetve kövessék honlapunkon a tájékoztatásunkat. Bankunk folyamatosan figyelemmel kíséri a Babaváró támogatásra és így a Babaváró kölcsönre, annak módosítására vonatkozó hivatalos információkat. Ha bármilyen jogszabálymódosítás jelenik meg a támogatási program meghosszabbításával kapcsolatban, akkor természetesen annak megfelelően járunk majd el – írták.