Már kilencezren kérték a fővárosi lakásrezsi-támogatást

Már kilencezren kérték a fővárosi lakásrezsi-támogatást

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi lakásrezsi-támogatásra idén eddig benyújtott kérelmek száma elérte a kilencezret – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön, háttérbeszélgetésen.

A támogatásra az év eleje óta szeptember végéig 862 igényt nyújtottak be, október elsejétől – amikor bővítették a támogatást – november 15-ig pedig 8138 kérelem érkezett – idézi az MTI Kiss Ambrust. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a benyújtott kérelmek 90 százaléka érvényes, 10 százalékuknál hiánypótlásra van szükség.

Az évi 24 ezer forintos támogatást az igénylők 65 százaléka kérte, 35 százalékuk pedig az évi 48 ezer forintos támogatást – ismertette Kiss Ambrus.
Közölte, október elseje és november 15. között 250 millió forintnyi kérelem érkezett be.

A főpolgármester-helyettes kiemelte: a lakásrezsi-program folytatódik, a kérelmeket továbbra is be lehet nyújtani, a fővárosi lakásrezsi-támogatást a kerületi támogatásokkal együtt lehet igényelni.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus végén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendeletet, amellyel jelentősen bővítették a támogatásra való jogosultságot, valamint duplájára emelték a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető támogatás összegét.

Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint – évi 24 ezer forint – támogatásban részesülhetnek.

Kiss Ambrus szólt arról is, hogy októberben 8167 álláskereső kért ingyenes havi bérletet. Egy évvel ezelőtt 7635 álláskereső élt a lehetőséggel.