Már nem nyomoznak a Mészáros Lőrinchez is köthető gyár szennyezése miatti ügyekben

Már nem nyomoznak a Mészáros Lőrinchez is köthető gyár szennyezése miatti ügyekben

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a visontai búzafeldolgozó átadásán, 2019 februárjában. Forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nyomoznak már a mátrai Viresol környezetkárosítási ügyében, az eljárás gyanúsítás és vádemelés nélkül ért véget. Ez derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére adott tájékoztatásából, amelyet a Telex.hu vett észre.

Emlékeztettek, a társaságban résztulajdonos Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó is, a cég keményítőgyárának felépítését az állam is támogatta 6,2 milliárd forinttal, sőt, a 2019-ben történt megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Később súlyos környezetszennyezés történt, a szomszédos Mátrai Erőmű több dolgozója is kórházba került, hányingerre, fejfájásra, szem- és torokirritációra panaszkodtak. Mint kiderült, kén- és foszfortartalmú gáz képződött az erőmű és a Viresol közös víztározójában, a közeli patak pedig szürkén habzott és elpusztultak a halak.

A katasztrófavédelem talajszennyezést állapított meg, amely szerint „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.”. A céget ezért kötelezték, hogy ne az Őzse-völgyi tározóba juttassa el a szennyvizét, illetve kötelezték arra is, hogy tisztítsa a gyárban keletkezett, szennyezett vizet – írták.

Az ügyben több feljelentés is történt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2019-ben kezdett nyomozni. Polt Péter tájékoztatásából kiderül, hogy a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és a hivatali visszaélés bűntette miatt indított eljárást először tavaly szeptemberben szüntette meg a kapitányság.

Ezt követően a Gyöngyösi Járási Ügyészség még elrendelte a nyomozás folytatását. Idén áprilisban azonban ismét lezárták az eljárást, ugyanakkor a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében ismét utasította rendőrséget az eljárás folytatása. A nyomozóhatóság végül október 5-én a szakértői vélemények kiegészítését követően szüntette meg ismét az eljárást.

Polt válaszából kiderül az is, hogy a környezetkárosítás bűntette miatti eljárást pedig májusban zárták le a Büntető Törvénykönyv egyik paragrafusára hivatkozva. A portál utánakeresett a hivatkozott jogszabálynak, amelyben az szerepel: a környezetkárosítási ügyekben a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított az elsőfokú határozat meghozataláig a bűncselekmény által bekövetkezett veszélyt, illetve környezetkárosodást megszünteti, és a károsodott környezet eredeti állapotát helyreállítja.