Már pénteken kezdődhet a lazítás, ha a jelenlegi ütemben halad az oltás

Már pénteken kezdődhet a lazítás, ha a jelenlegi ütemben halad az oltás

Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 5-én. MTI/Filep István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban számoltnál (április 10-11.) előbb, április 7-8. környékén elérheti Magyarország a 2,5 millió beoltottat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a fokozatos nyitás első lépésének feltételéül szabott – írja a Portfolio.hu. A portál emlékeztet: ez a szám (amely azt jelzi, hogy ennyien legalább az első oltást megkapták már) messze van a nyájimmunitásként meghatározott 70-80 százalékos átoltottságtól (vagy az egyes immunológusok szerint szükséges 85-90 százaléktól), viszont azt jelzi, hogy ezzel együtt a 65 év feletti valamennyi regisztrált kapott már a vakcinából.

A legfrissebb, április 5-i adatok szerint vasárnap estig 2 362 839 ember kapta meg legalább az első vakcináját Magyarországon. Az első dózisban részesültek száma legutóbb egy nap alatt kicsit több mint ötvenezerrel növekedett, ezért a portál számításai szerint ilyen ütemben napokon belül elérhetjük a 2,5 milliót.

A Portfólió számítása megfelel annak, amit Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában említett, vagyis hogy húsvét után egy-két nappal elérhetünk ehhez a számhoz, és a tervek szerint április 13-a körül már 3 millió beoltottnál fogunk tartani. 

A Telex is hasonlóképpen számol, sőt, szerinte ha az elmúlt 3 nap átlagát nézzük, egy nappal előbbre, csütörtökre esne a nyitás bűvös napja.

Mivel a mostani korlátozó intézkedések április 8-ig vannak hatályban, 9-re a hosszabbításról vagy a nyitásról kell dönteni. A portál szerint ez is lehet az oka annak, hogy a kormány ennyire siet az oltások beadásával. A boltzár módosításáról és a részleges nyitásról szóló rendelet ugyanis úgy szól, hogy az újranyitás első fázisa „a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba”, vagyis ebben az esetben ez a nap április 9. lenne. A rendelet arról is szól, hogy ezt a pontos napot ki fogják még hirdetni a közlönyben, egyedi miniszteri határozattal.

A nyitás szabályairól március 27-én jelent meg a rendelet, ebben többek között a vevők számának korlátozásáról, illetve a kijárási korlátozások időtartamának módosításáról esik szó. Ennek értelmében a kijárási korlátozás kezdete este nyolc óra helyett este tíz óra lesz. Ehhez igazodik az üzletek nyitvatartási ideje, amely este hét óráról 21:30-ra módosul. Minden üzlet működhet, ám tíz négyzetméterenként csak egy vásárlóval. Újraindulhatnak a szolgáltatások, például a fodrászatok és kozmetikák. A vendéglátóhelyek viszont továbbra is csak elviteles működéssel lehetnek nyitva. Az iskolanyitás napja egyelőre kőbe vésve április 19-e, annak ellenére, hogy több pedagógus szakszervezet nem támogatja ezt.

Ugyanakkor a legfrissebb járványadatok nem adnak okot a túlzott optimizmusra: még mindig 200 felett alakult az elhunytak száma, miközben 3874 új fertőzöttet találtak egy nap alatt, de a húsvéti négynapos hétvége alatt érkező adatokat kellő óvatossággal kell kezelni, ilyenkor jellemzően kevesebb tesztet végeznek el. A kórházakon és az egészségügyi ellátórendszeren továbbra is óriási a nyomás, 11 806 kórházi ápolt és 1451 lélegeztetett beteg mellett.