Már süteménye is van a világeseménynek, amelyre Budapestre érkezik a pápa

Már süteménye is van a világeseménynek, amelyre Budapestre érkezik a pápa

Karl Zsolt cukrászmester a nyertes édességgel. Fotó: NEK/Ambrus Marcsi.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új magyar sütemény született, amelyet szeptemberi katolikus világesemény, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ihletett. A zsűri - amelyben a NEK főtitkára, Fábry Kornél atya is helyet kapott - hét édességet juttatott tovább a döntőbe. Feltétel volt, hogy a sütemény meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek.

A „NEK süteményét” a világtalálkozó nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja ajándékba kapni a szervezőktől, és talán a zárómisére, szeptember 12-re Budapestre érkező katolikus egyházfő, Ferenc pápa is megkóstolja majd.

A nyertes sütemény megalkotója Karl Zsolt cukrászmester, aki a zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A nyalánkság elnevezése sem semmi: az „Egy falat mennyország” nevet kapta. A pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint „jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is”. A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is.

A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól várhatóan megannyi cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. A cukrászdák egyben azt is vállalták, hogy a rendezvény ideje alatt egy alkalommal, egy szentmise után megvendégelik a misén résztvevő hívőket a környékükön lévő templomnál.

Fotó: NEK, Ambrus Marcsi.