Márki-Zay Péter azt is elfogadná, ha Mészáros Lőrinc támogatná őt anyagilag

Márki-Zay Péter azt is elfogadná, ha Mészáros Lőrinc támogatná őt anyagilag

Márki-Zay Péter Brüsszelben (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokat léptek előre az ellenzéki pártok a közös program megalkotásában – erről is beszélt Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt, egyben Hódmezővásárhely polgármestere az Indexnek adott interjújában. A program kapcsán elmondta: „Felelőtlen ígéretnek tűnhet a részemről így karácsony előtt három héttel, de szerintem a nagy többsége még idén meglesz”. 

A közös ellenzéki lista összeállításával kapcsolatban úgy fogalmazott, szándékosan maradt ki belőle. – Én elmondtam néhány sarokpontot, hogy nekem mik a kéréseim, innentől a pártokra bíztam azt, hogy állapodjanak meg – jegyezte meg. Ilyen sarokpont volt például, hogy legyen egy hetedik, konzervatív frakció, amely az őt támogató kisebb pártokat és civileket képviseli, vagy éppen az, hogy a közös listán három bejutó hely legyen roma politikusok számára. Ezen felül Márki-Zay azt is elmondta, kiket nem szeretnék látni a közös listán, de hogy pontosan kiket nevezett meg, azt nem árulta el. – Én minden párttal leültem, végigbeszéltük ezeket a neveket, ők ezt tudomásul vették, de a végén pártdöntés lesz majd róla, hogy szerepeltetik-e őket vagy sem. Azt is tudomásul vették, hogy nyilvánosan is szóvá teszem majd, ha nem tartják be, amit kértem – mondta.

A miniszterelnök-jelölt egyébként ha rajta múlna, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeit szerepeltetné a lista első öt helyén. Elmondta, attól nem tart, hogy Gyurcsány Ferenc megpuccsolná. – Szögezzük is itt le, 371 ezer ember szavazott rám az előválasztáson, ez olyan felhatalmazás, amellyel ha bármelyik párt szembemenne, az nem csak a kormányváltás lehetőségét veszélyeztetné, de valószínűleg a saját jövőjét is – tette hozzá később megjegyezve, már lezárták az előválasztást és elásták a csatabárdot a DK-val. 

A politikus konkrét elképzelései is szóba kerültek. – Én nem azt mondtam, hogy támogatom az egykulcsos adórendszert, hanem hogy nem támogatom az adóemelést. Felőlem lehet progresszív, de egyik kulcs sem haladhatja meg a mostani egykulcsos adó mértékét – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Bige László és Bojár Gábor támogatta őt anyagilag is, úgy fogalmazott: a támogatásokért cserébe nem ígértek senkinek semmit, nekik sem. – Egy ígéretünk van, hogy egy tisztességes, európai jogállamot fogunk felépíteni. Én elfogadtam támogatást a kezdetektől fogva. Azt viszont leszögezném, hogy soha, egyetlen forint közpénzt nem kaptam – mondta. Később arra a kérdésre, hogy Mészáros Lőrinc támogatását is elfogadná-e, azt mondta: „Hát ez még nem merült fel bennem őszintén szólva, de semmi nem akadályozza meg abban, hogy ő is átutaljon ötmillió forintot a számlánkra, nem fogom visszaküldeni neki. Ez engem egyáltalán nem fog megakadályozni abban, hogy az nála lévő állami vagyont, ami esetleg igazságtalan módon jutott hozzá, azt a nemzet számára visszaszerezzük a kormányváltás után”.

A jövő évi esélyeit latolgatva úgy fogalmazott a politikus, aki választókerületében is megméretteti magát: még nagyobb esélyt lát Lázár János helyi legyőzésére, mint az ellenzék győzelmére a Fidesz ellen. Végül arról is kérdezték, ha nem győznek, elfogadják-e a végeredményt. Erre a politikus azt mondta: azt elfogadja, hogy ebben az országban nagyon sok Fideszre szavazó ember van, de azt nem fogadja el, hogy itt lehet lopni, karaktergyilkolni, hogy ukrán szavazókat hozni tömegével. – Hogyan lehetne ezt elfogadni? Nyilvánvalóan tisztességes ember nem fogja elfogadni a sorozatos választási csalásokat, a hazug, lejárató kampányt. Hogyan fogadnék el bármilyen választási eredményt legitimnek ilyen feltételek között? – tette fel a kérdést.

A felvetésre pedig, hogy utcára vinné-e adott esteben a híveit emiatt, a polgármester azt mondta, ő az erőszakmentességre helyezi a hangsúlyt. – Attól, mert valaki radikális, még nem erőszakos. Nekünk erőszaktól mentesen kell radikálisnak lennünk a bűnnel szemben. Ez az a keresztényi minta, amit mi követünk – zárta gondolatait.

Címkék: Márki-Zay Péter