Márki-Zay Péter bejelentette: pártja május elején tartja alakuló közgyűlését

Márki-Zay Péter bejelentette: pártja május elején tartja alakuló közgyűlését

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszédét tartja a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi történne jelenleg az országban, ha 2022-ben nem a Fidesz nyerte volna a választást? – elsősorban ezt fejtegette évértékelőjében Márki-Zay Péter. A volt miniszterelnök-jelölt, bejelentette azt is, új pártja májusban tartja alakuló közgyűlését, és önállóan fognak indulni a 2024-es EP-választáson. A politikus emellett ellenzéki kerekasztal létrehozását is szorgalmazta.

– Schadl György nem egyedüliként lenne letartóztatva, nem csak a végrehajtó maffia tagjai ellen indulna el az eljárás, hanem miniszteri szintig. Pártállástól függetlenül minden korrupt bűnözőt el kell számoltatni, ami az Európai Ügyészség segítségével könnyen megvalósítható lenne – mondta évértékelőjében Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a nemrég bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke és a 2022-es választáson az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint „a korábban ellopott, majd a bíróságok által visszavett nemzeti vagyont a köz céljaira fordítanák” és „a tiszta elszámolások miatt” a befagyasztott Európai Uniós forrásokat az ő kormányzásuk esetén már megkapta volna Magyarország.

Továbbá úgy véli: az euró árfolyama meg sem közelítette volna a 430 forintot, „minden olcsóbb lenne Magyarországon, nem lenne ekkora infláció, mindenkinek legalább 10 százalékkal többet érne a bére”. Kitért arra: könnyebb lenne a családoknak is, mert a GYED, a családi pótlék, az öregségi nyugdíjminimum és a jövedelempótló támogatás összegét a duplájára emelnék, a rendőrök mellett a tanárok, egészségügyi és szociális dolgozók fizetését is megemelték volna, „nem a miniszterelnökét, a Nemzeti Bank elnökének bérét, és nem az oligarcháknak adtuk volna a pénzt, a Vodafone megvásárlására”– fejtette ki.

Úgy fogalmazott: a bukásban kétségkívül volt annak része, hogy „hátulról is lőttek”. Az ellenzék egységét ugyan megteremtették, de ahol a csapat egy része a csapatkapitányra lő, nem az ellenfélre, az nem igazi egység. Nem hogy „a CIA, Soros vagy Brüsszel”, de még Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem az ellenzéket támogatta. – Nem osztotta meg a kampányüzeneteket, a hírek szerint már februárban lepaktált az ellenféllel, alkut kötött, a nála lévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki – mondta a Márki-Zay Péter.

A politikus kizártnak tartja, hogy egy csak baloldali támogatottságú, civileket elutasító jelölt jobb eredményeket érne el, mint a 2022-es ellenzéki összefogás. – Jobboldali szavazók nélkül nem lesz kormányváltás – hangsúlyozta. Márki-Zay Péter úgy látja, a jelenlegi rendszerben és választási szabályok mellett nem lehet leváltani a kormányt. Meg kell változtatni a feltételeket, ahogy azt 1988-89-ben az Ellenzéki kerekasztal tette. Az ellenzéknek ki kell követelni a feltételek megváltoztatását – mondta.

Ellenzéki kerekasztalt hozna létre

Ha az ellenzék került volna kormányra Magyarországon, Márki-Zay Péter szerint nem lenne áruhiány a boltokban, mert ársapka helyett ÁFA csökkentést és célzott támogatásokat vezettünk volna be, „okosan csökkentették” volna a rezsit – elkerülve a jelenlegi helyzetet, amelyben egy átlag felett fogyasztó a korábbi ár sokszorosát fizeti. – A rászorulók támogatásával együtt a lakásfelújításokat és a megújuló energia támogatása nyújtana tartós rezsicsökkentést – tette hozzá.

– Ahogyan Orbán Viktor, úgy mi is megszavaztuk volna a szankciókat és a NATO-által kért fegyverszállításokat és csapatok mozgását az ország területén mi is jóváhagytuk volna. A Fidesszel ellentétben eszünkbe se lenne a sorkötelezettség bevezetése, a hadsereg létszámának erőltetett emelése, újabb és újabb katonai középiskolák nyitása, és a katonai szolgálat jutalmazása a felvételiken – mondta.

Kitért arra is: bevezették volna  a globális minimumadót – és ebben az esetben szerinte nem kellett volna a katát megszüntetni. – Kórházi osztályok és postahivatalok bezárása helyett mi normatív alapon segítettünk volna az infláció miatt bajba került településeken. Normatív, és nem politikai alapon járna a támogatás a városoknak – mondta el Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Péter pénzt takarított volna meg a médián is: mint kifejtette, „a közmédia felszabadításával, költségeinek csökkentésével, a KESMA és a plakátkampányok pénzelése helyett a magyar embereket támogatnánk, olcsóbb és szabadabb lenne a média, hazugságok és orosz propaganda helyett valódi hírek jutnának el az emberekhez”. Azt is hozzátette: „Nem szórtunk volna el alsó hangon 11 milliárd forint közpénzt megtévesztő propagandára”.

A jövőről elmondta: a Mindenki Magyarországa Néppárt kultúraváltást és a civileket támogató párt kíván lenni. Úgy vélte: az önkormányzati választáson lokálpatrióta civileket kell indítani, akik egy csapatként működnek együtt, de ahol szükséges, ott szerinte legyen előválasztás. Leszögezte: az európai parlamenti választáson mindenképpen külön indulnak a pártok, de egy Ellenzéki Kerekasztal létrehozását szükségesnek tartaná. Maga a Mindenki Magyarországa Néppártja május elején tartja alakuló közgyűlését, és önállóan mérettetné meg magát a 2024-es EP-választásokon.