Márki-Zay szerint nem minden ellenzéki párt akarja leváltani Orbánt

Márki-Zay szerint nem minden ellenzéki párt akarja leváltani Orbánt

Márki-Zay Péter (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter vasárnap este élő videóbeszédet tartott, melyben sok egyéb mellett arról értekezett, hogy nagyszerű lehetőség lett volna az ellenzéki pártok számára, hogy a parlament hétfői alakuló ülésének bojkotjával tiltakozzanak a demokrácia és a sajtószabadság hiánya ellen. Jónak tartotta volna, ha látványos akcióval készülnek a pártok.

A Telex összefoglalója szerint Márki-Zay hősies, bátor lépésnek nevezte az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Momentum döntését, hogy nem vállalnak parlamenti pozíciókat, és így jelentős juttatásokról mondanak le. Ezzel Márki-Zay szerint a párt azt jelzi, hogy „ez a parlament nem alkalmas arra, hogy egy demokráciában egy demokratikus parlament szerepét betöltse”, hiszen valójában nem engedik az ellenzéki képviselőknek, hogy ellenőrizzék a hatalmat.

Márki-Zay Péter úgy véli, a többi pártnak megélhetési kérdés a parlamenti munka, és a pénz miatt ülnek be az Országgyűlésbe, hogy a Fidesszel együtt elbábozzák a demokráciát. „Ha valaki ugyanazt fogja csinálni a következő négy évben, mint az előző négy évben, akkor ne gondolja azt, hogy a végeredmény bármiben is változni fog” – jegyezte meg.

Bár konkrét nevet egyszer sem említ a volt miniszterelnök-jelölt a közel másfél órás videóban, éles kritikát fogalmazott meg több párttal szemben is, amellyel együttműködött a kampányban. „Vannak olyan pártok, amelyek az elmúlt négy évben egyetlenegy fideszes korrupciót sem tártak fel. Vannak olyan pártok, amelyek az ellenzéki kampányban is csak ímmel-ámmal vettek részt, ahhoz pénzt sem akartak adni, szakembert sem akartak adni, a kampányban félgőzzel vettek részt, akiknek tökéletesen elegendő az, hogy minél több parlamenti helyük legyen, és minél több pénzt kapjanak ezután

„Ezek a pártok valójában (…) nem akarják leváltani Orbán Viktort” – mondta Márki-Zay, aki minden olyan párttal és politikussal együtt szeretne működni a jövőben, akik le akarják váltani Orbánt. A valódi ellenállást az új, hamarosan megalakuló pártja fogja képviselni – folytatta, de bízik a Momentumban is, amely szerinte nagyon pozitívan nyilvánult meg az utóbbi hetekben a parlamenti munkáról.