Másfél milliós szakorvosi bért tart reálisnak a MOK megreformálásáért küzdő Újratervezés

Másfél milliós szakorvosi bért tart reálisnak a MOK megreformálásáért küzdő Újratervezés

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Újratervezés csoport azzal a céllal jött létre nemrég, hogy a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) egy olyan szervezetté tegye, amely aktív szerepet vállal a magyar egészségügy felemelésében. Ehhez tisztességes élet- és munkafeltételeket vívnának ki az egészségügy dolgozói számára. A szervezet most elindította weboldalát, amelyen közzétették részletes programjukat is. Ez mindenekelőtt azt tartja szem előtt, hogy „az orvosok az egészséges társadalom védelmezői, így érdekérvényesítésük egyben a betegek jobb gyógyulásának ügyét is szolgálja". Mint írják,

az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező kamarára van szükség.

Nem célunk a palotaforradalom, nem szeretnénk lecserélni a kamarai tagokat, azokat keressük, akik megreformálnák a szervezetet – jelentette ki a Magyar Hangnak Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az Újratervezés egyik alapítója. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hetekkel ezelőtt beadták kérvényüket a kamarába, hogy területen kívüli csoportként bejegyezzék őket az érdekvédelmi egyesületbe. Az ezzel kapcsolatos döntést elvileg február végén kellett volna meghoznia a területi szervezeteknek, de egyelőre még nem tudják mi lett a szavazás vége.

A program

A hétfőn publikált, tizenegy pontos program szerint az Újratervezés csoport egyik legfontosabb célja, hogy a következő öt éves ciklusban elérjék a bruttó 1,5 millió forintos szakorvosi jövedelmet. Javasolják, hogy a rezidensek, kezdő orvosok ösztöndíjak helyett a szakorvosi bérhez kötött fizetést kapjanak, melynek mértéke a kezdő szakorvosi bér 70 százaléka. Azt is szeretnék elérni, hogy az ügyeleti viszony számítson bele a szolgálati időbe, valamint a nyugdíjas orvosok közfoglalkoztatása korlátozás és külön engedély nélkül legyen lehetséges a nyugdíj folyósítása mellett is.

A program kiemelten foglalkozik olyan kérdésekkel is, mint a betegbiztonság, az átláthatóság, a szakmaiság, illetve a kamarai működés korszerűsítése. A betegbiztonság érdekében kezdeményezik egyebek között a szakmai minimumfeltételek felülvizsgálatát, az átlátható működés és tisztaság jegyében pedig a hálapénz megszüntetését. Ez utóbbi érdekében – vélik – a MOK-nak nyilvános társadalmi vitát kellene kezdeményeznie, amelynek tapasztalatai alapján a kormányzattal közösen dolgoznának ki a következő öt évre vonatkozó konkrét intézkedési javaslatot.

A csoport szerint szintén időszerű lenne a kamara működésének megújítása, a részvételi demokrácia megvalósítása, illetve a belső nyilvánosság új alapokra helyezése, amelynek egyik eleme a MOK weboldalának valódi információs portállá fejlesztése.