Matolcsy unokatesvéréé és a békési Mészáros Lőrincé a leégett malom

Matolcsy unokatesvéréé és a békési Mészáros Lőrincé a leégett malom

Ég az egykori István-gõzmalom épülete Békéscsabán 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett. MTI/Lehoczky Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A békési Mészáros Lőrincnek is hívott milliárdos vállalkozóé, Barkász Sándoré, valamint Szemerey Zoltáné, Matolcsy György unokatesvéréé a kedden Békéscsabán leégett ikonikus műemléképület, az István-malom – derül ki a lapunk által megismert adatokból.

Az épület az István Malom Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában áll, amelynek ügyvezetője Barkász Sándor és Hégely Sándor. Barkász másik, jóval ismertebb cége a Békés Drén Kft., amely az utóbbi években gyakran nyert közösen közbeszerzéseket az igazi Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel együtt.

Milliárdosok magántulajdona

A Hvg tavalyi cikke szerint a Békés Drén korábban a Közgéppel, a Simicska Lajos körüli birodalom zászlóshajójával is nyert közösen tendereket. Sőt „a békési Mészáros Lőrinc” még Felcsúton is beruházhatott az igazi Mészáros Lőrinc polgármestersége idején: az árvízcsúcscsökkentő tározó rekonstrukcióját nyerte el majdnem 170 millió forintért 2017 tavaszán. Barkász már 2010-ben, a Fidesz első kétharmados győzelme idején sem volt akárki, cége abban az évben több mint 2 milliárd forint árbevételt ért el. Aztán az Orbán-kormány idején innen is volt feljebb: 2014-ben a forgalma meghaladta a 9 milliárd, 2015-ben pedig a 19,3 milliárd forintot. Ezután aztán a Mészáros és Mészárosnál is megjelentek ezek a tevékenységi körök, és ő is kihasított egy jó nagy szeletet a tortából. A Békés Drén bevétele Mészáros vízügyi előretörésével párhuzamosan megzuhant, a 2015-ös 19,3 milliárd forint után 2016-ban kevesebb mint a tizedére, 1,9 milliárdra esett – igaz, 2017-ben 3,6 milliárdig kapaszkodott vissza.

24.hu tavaly nyáron számolt be arról, hogy azért nem kell aggódni a békési vállalkozóért, ugyanis együtt tovább szárnyal a két cég: közösen nyerték el a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukcióját a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. –vel, a beruházás értéke pedig 899 millió forint.

Az István Malom Kft. tulajdonosai között szerepel egy másik cég, a Csabai Vagyonkezelő Kft., annak tulajdonosa szintén Barkász Sándor és Hégely Sándor, illetve egy Figura Ferenc nevű vállalkozó. Utóbbinak a Mezőhegyesi Ménesbirtok feldarabolása idején került elő a neve, mivel – a Hvg szerint – két állami pályázaton összesen 130 hektárnyi földhöz jutott a területből Figura pályázatokkal foglalkozó cége. A Hvg azt írta: a végegyházi vállalkozó 2011 és 2013 között 270 millió forint körüli összeget nyert közbeszerzéseken, többnyire hirdetmény nélküli pályázatokon. Többek között projektmenedzseri feladatokat lát el a Szeged-Csanádi Egyházmegye kiemelt projektjében, a Dóm turisztikai attrakciók fejlesztési beruházásában, valamint a gyulai Almásy-kastély felújításában.

Kiégett a békéscsabai István-malom | Magyar Hang

Kigyulladt az egykori István-malom műemléki épülete kedd délután Békéscsabán, a belvárosban található ipari műemlék teljes terjedelmében ég - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a környéket a rendőrség lezárta. Sérültekről nincs információ. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kiemelt fokozatú tűzesethez hét településről érkeztek tűzoltók.

Az István Malom Kft.-ben a vagyonkezelő cégen kívül még három magánszemély is tulajdonrésszel bír, ezek egyike Szemerey Zoltán, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatesvére. Szemerey Zoltán Szemerey Tamással együtt 2017 nyarán lett a Pécsi Sörgyár 99 százalékos tulajdonosa, és a cég, amely 2016-ban még félmilliárd forint veszteséget termelt, 2017-ben már 264 millió forint profitot hozott.

Állami segítségben bíznak

A milliárdos vállalkozók korábbi megbízásait elnézve könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy nincsenek rossz kapcsolatai az Orbán-kormánnyal, így nem lepődnénk meg, ha az állam a segítségükre sietne. Békéscsaba fideszes képviselője ugyanis állami támogatást remél a felújításhoz, noha az épület gazdag üzletemberek magántulajdonában volt, és biztosítással is rendelkeztek.

Herczeg Tamás az MTI tudósítása szerint szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjével. A kormánymegbízott szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte, hogy megállapítsák, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület.

Herczeg Tamás közölte azt is: a tulajdonosoktól megtudta, hogy az ingatlannak van biztosítása, ám hogy az mire terjed ki, arról nincsenek még pontos információi. A város egyébként korábban a több éve üresen álló épület közösségi hasznosítását tervezte a tulajdonosokkal együttműködve, szerinte az épület új funkciójának megteremtése már eleve milliárdos nagyságrendű költséget igényelt volna.

Adakozhatnak a polgárok

A keddi tűz után többen felajánlották anyagi segítségüket – folytatta Herczeg –, egy magánszemély például 150 ezer forintot. A képviselő azt tervezi, hogy folyószámlát nyitnak a közösségi adományoknak. Erre a számlára ő maga 200 ezer forintot tervez befizetni.

Megszólalt István Malom Kft. képviselője, Hégely Sándor is. Az MTI-nek azt mondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és a helyszínen követte, hogyan „porladnak szét” az álmaik. „Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület” – tette hozzá. Az ingatlan évek óta üresen állt, de Hégely Sándor nem tudta megmondani, hogy áramtalanítva volt-e. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják.