Medián: Karácsony Gergely stabilizálta helyzetét, Budapesten vezet az ellenzék

Medián: Karácsony Gergely stabilizálta helyzetét, Budapesten vezet az ellenzék

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az időközi választások sokszor nem is ezt mutatják, de a Medián szerint javított a helyzetén a fővárosban az ellenzék – derült ki a hvg.hu csütörtöki cikkéből. A közvélemény-kutató cég azt találta, hogy október végén a teljes szavazókörű népességben 38:27 arányban vezetett, míg júliusban ez az arány 36:31 volt. Akkor tehát jóval szorosabb volt az állás a fővárost vezető pártok, illetve a Fidesz között. Az időközi választások is sokszor a kormánypártok győzelmét hozták olyan kerületekben, amelyekben inkább az ellenzék szokott mostanában győzni. Igaz, a részvétel is általában alacsonyabb volt ezeken a választásokon.

A Medián szerint jelenleg a választók 51 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre. Az ötven évesnél fiatalabbak között jelentősebb a főpolgármester előnye, az idősebbek között kiegyenlítettebb a helyzet. A nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek inkább kormánypárti főpolgármester-jelöltre szavaznánk, közép- és felsőfokú végzettségűek viszont jóval inkább Karácsony Gergelyre.

Júliusban még 46 százalék szavazott volna a mostani főpolgármesterre, most viszont már a választók abszolút többsége őt nevezte meg, míg a Fidesz – jelenleg ismeretlen – leendő jelöltjét harminc százalék. Ezt persze akár ki is egyenlítheti, ha a Fidesz olyan jelöltet nevez meg, aki elfogadhatóbb ellenzéki választók számára is.

A fővárosi felmérést ezer fős mintán készítette el a Medián és a 21 Kutatóközpont.