Még 21 milliárdot költ el a kormány a „rendkívüli migrációs nyomásra”

Még 21 milliárdot költ el a kormány a „rendkívüli migrációs nyomásra”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen az ideiglenes biztonsági határzár Hercegszántó közelében 2021. november 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 21,06 milliárd forintot különített el egy Orbán Viktor által jóváhagyott kormányhatározat a tömeges bevándorlás kezelésére – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből (melyben az egyházi iskolák rezsimentőövéről is döntöttek).

 

Az összeget a pénzügyminiszternek kell előteremtenie, azonnali hatállyal, és utalnia a belügy számlájára. A tételből 2,6 milliárdot a rendőri béremelésekre és 7 milliárdot bírósági fizetésekre szánnak. Hogy a fennmaradó nagyobb, 11,6 milliárdos keretet mire fordítják – azon túl, hogy a „rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére szolgál – a kormányhatározatból nem derül ki.

Ugyanebben a határozatban azonban további 764 millió forinttal növelték a járvány elleni védekezési alap egyik keretösszegét is, ami szintén a rendőrök béremelését szolgálja. Vagyis, ezzel együtt plusz 3,3 milliárdot biztosít a pénteki kormányhatározat a rendőröknek.

A kormány az év elején még viszonylag szerény, egymilliárdos keretet szánt a tömeges bevándorláshoz kapcsolódó kiadásokra, ám -mint az Alfahír is megírta -  áprilisban ehhez hozzácsapott további 14 milliárdot, amit részben a rendőrség, részben a bíróságok és a Magyar Honvédség használhatott fel.

A november kiegészítéssel együtt az Orbán-kabinet idén már 36 milliárd forintot használhat fel, a tömeges bevándorlásra hivatkozva.