Még a Fideszénél is nagyobb a bizonytalan szavazók tábora

Még a Fideszénél is nagyobb a bizonytalan szavazók tábora

Plakátok a győri sétálóutcán 2022. áprilisában. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befagyott a pártok támogatottsága novemberre. Nem hozott új szavazókat a nemzeti konzultáció a Fidesznek, és a Momentum népszerűsége sem változott Donáth Anna Gyurcsány ellen indított háborúja után – derült ki a Republikon Intézet novemberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex ismertetett. A kutatás szerint hónapról hónapra nő azoknak a választóknak az aránya, akik nem találnak pártot maguknak a jelenlegi politikai palettán. Novemberben is hibahatáron belül, 1 százalékponttal nőtt a bizonytalanok aránya, a választók több mint harmada (34 százalék) nem tudott pártot választani magának a felmérésben. A Republikon Intézet elemzése szerint ők az EP-választáson valószínűleg otthon maradnak, és a már meglévő szavazók mobilizálásáról szól majd a pártok versenye.

A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a népszerűségi versenyt a teljes népesség (29 százalék), és a pártválasztók (43 százalék) között is. A kormánypártok tavaszi-nyári bezuhanása az ősz elejére megtorpant, de az újabb nemzeti konzultáció elindításával sem tudták növelni a támogatottságukat. Hasonlóképpen nem hozott eredményt a Demokratikus Koalíció ősz elején indított utcai kampánya, és a DK-frakció vidéki fórumai, illetve Dobrev Klára programbemutató rendezvénye sem mozdította meg a párt támogatottságát. A Republikon felméréseiben a DK-t novemberben is a teljes népesség 12, a pártválasztók 18 százaléka támogatná. A Mi Hazánk a teljes népességben 6, míg a pártválasztók csoportjában 9 százalékon áll.

Eddig nem hozta meg a várt áttörést Donáth Anna DK ellen indított háborúja sem. Változatlanul fej-fej mellett állnak a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók (7 százalék) között. A Republikon felméréseiben már második hónapja van az 5 százalékos parlamenti küszöb felett az LMP. A zöldpártot és az MSZP-t is 3-3 százalékponton mérték a teljes népesség, és 5-5 százalékponton a pártválasztók körében. A mostani kutatás szerint nem jutna önállóan az Országgyűlésbe a Jobbik és a Párbeszéd sem.

Címkék: választás, Republikon