Még az adatvédelmi hatóságnak sem árulja el a turisztikai ügynökség, hogy kik bírálják el a milliárdos pályázatokat

Még az adatvédelmi hatóságnak sem árulja el a turisztikai ügynökség, hogy kik bírálják el a milliárdos pályázatokat

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke átveszi a kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem hajlandó elárulni a milliárdos Kisfaludy-pályázatokat elbírálók nevét – írja a K-Monitor Facebook-oldalán.

Az adatvédelmi hatóság honlapjára február 4-én került fel egy dokumentum, mely szerint egy bejelentő kifogásolta a hatóságnál, hogy az MTÜ nem válaszolta meg érdemben tavaly márciusi adatigénylését, miszerint kik alkotják azt a „szakmai grémiumot”, akik a pályázati rendszeren kívül benyújtott támogatási kérelmek elbírálásában vesznek részt. Mivel az MTÜ érdemben nem válaszolt a közérdekűadat-igénylést benyújtó személynek, a hatóság vizsgálatot indított – eleveníti fel az előzményeket a Hvg.hu.

Az MTÜ szerint ezek az információk 10 évig titkosak, és azzal is érveltek a tanácsadók nevének kiadása ellen, hogy „kontrollálhatatlanná válhatna a döntéselőkészítésben résztvevő személyek külső megkereshetősége, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztethetné”.

– Az Adatvédelmi Hatóság nem fogadta el a Rogán Antal felügyelte, támogatásai során komoly összeférhetetlenségi ügyekbe keveredő ügynökség érvelését. Az MTÜ azonban nem tett eleget a felszólításnak. A történetnek itt vége is van: a Hatóságnak ugyanis nincs más eszköze, minthogy egy nyilvános jelentéssel leckéztesse a turisztikai ágazat urait – írja K-Monitor.

Az MTÜ Kisfaludy program keretében kiosztott támogatásai közül legutóbb Laposa Bence balatoni borász ügye kavart nagy vihart. Laposa a Balatoni Kör elnökeként listát adott az MTÜ-nek arról, hogy kiket támogassanak. Nem mellesleg az MTÜ-tanácsadóként tevékenykedő borász érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a balatoni pénzosztáson. 

Az ügy a Balatoni Körön belül is hullámokat vetett, Laposa és az elnökség fel is ajánlotta lemondását. A Jedermann kávézó pedig közölte, többé nem árulják Laposa pincészetének borait.