Laposáék nem tudnak nem nyerni

Laposáék nem tudnak nem nyerni

Badacsonytomaj, 2011. június 28. Poharakba kitöltött fehérbor a badacsonytomaji Laposa Pincészetben (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly minden összejött a Laposa Borászat tulajdonosainak. Miután a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadójaként tevékenykedő borász érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást, összesen 143 millió forintot a pályázat nélküli balatoni pénzosztáson két borterasz kialakítására, most a Magyar Hang megtudta, hogy 2020-ban a Laposa Birtok Termelési és Szolgáltató Kft. további 144 millió 160 ezer forint közpénzt nyert különféle mezőgazdasággal kapcsolatos támogatások során. 

A Magyar Államkincstár honlapjára pár napja felkerült táblázat szerint a badacsonyi borász cége csaknem 116 millió forintot kapott EU-s alapokból a VP-M04.2.2-Borászat pályázat keretében, és ehhez jön még közel 22,5 millió forint a hazai költségvetésből. A fentiek mellett kaptak még többek között több mint kétmillió forint terület alapú támogatást, 1,8 milliót agrár-környezetgazdálkodás jogcímen és 1,2 milliót zöldítésre. Ez az összeg azért is furcsa, mert az általunk megtalált pályázati kiírás szerint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásból egy benyújtási időszakban egy pályázó legfeljebb 100 millió forintot kaphat. A pályázatokat egyébként tavaly novemberben lehetett benyújtani, és a kérelmezőnek legalább ötven százalékos önrészt kellett felmutatnia. A Laposa birtok 2019-ben is sikeres volt a mezőgazdasági pénzek lehívásában, akkor közel 62,2 millió forintot nyertek el.

A 24. hu nemrég arról írt: a borász családjának cégei 2019 nyara óta 631 millió forintot kaptak az állami turisztikai szervezettől – ezek az összegek függetlenek a mezőgazdasági támogatásoktól.