Még az illegális üzletnyitást tervező nagykanizsai resti sem nyit ki

Még az illegális üzletnyitást tervező nagykanizsai resti sem nyit ki

Vendéglátóhelyek üres teraszai Nagykanizsán, az Erzsébet téren 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban a járványügyi korlátozások ellenére a kinyitást belengető vendéglátóipari egységeket, többek között a tiltakozást szervezőjét is megkérdezte az Azonnali. Mint a hírportál emlékeztetett: „A vendéglátósok hétfőre szervezett üzletnyitási akciója előtt két nappal lépett hatályba a kormányrendelet, ami alapján kötelező fél évre bezáratni azt a helyet, amely a szabályok ellenére kinyit, és megemelkedik a bírságok összege is.”

Borda Balázs, a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző üzletvezetője az Azonnalinak arról beszélt, hogy ő volt a Tömeges üzletnyitás nevű akció elindítója, de mivel a kormány úgy határozott, hogy még súlyosabb szankciókkal fogják sújtani azokat a vendéglátóhelyiségeket, akik a tiltás ellenére mégis kinyitnának, ezért úgy döntöttek, hogy február elsején ők sem fognak kinyitni. Az üzletvezető azt is elmondta, hogy Nagykanizsán senki nem fog kinyitni hétfőn.

Magyar Zsuzsanna, a szentesi Pikoló söröző tulajdonosa a portálnak már korábban is elmondta, hogy ő levetette az üzletét arról a bizonyos térképről, mivel egyik ismerőse lebeszélte erről, aki szintén nem fog kinyitni elsején. Elmondása szerint ehhez képest ő mégis azt látta, hogy mind az ő, mind pedig az ismerősének az üzlete is szerepel azon a bizonyos térképen, pedig egyikük sem tervez kinyitni hétfőn.

A szigorítás értelmében „az eddig 150 ezer forinttól 1 millió forintig történő pénzbírság helyett most 1 milliótól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatóak, továbbá a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén pedig a rendőrség egy évre bezáratja ezeket a helyiségeket – ez idő alatt sem az üzlet vezetője, sem az alkalmazottai semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhetnek” – emlékeztet cikkében az Azonnali.

A témában szombaton is folytatódott a kormány és az ellenzék közötti adok-kapok. Több ellenzéki politikus is amellett érvelt, megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással mielőbb engedélyezni kellene a teraszok megnyitását. Erre reagálva a KDNP frakciószóviője, Nacsa Lőrinc – a kormánypártok nevében – arról adott ki közleményt, hogy fejezzék be a „halálkampányt” és ne használják eszközként ehhez a vendéglátósokat.

Közben a Telex egy videót mutatott be arról, hogy mekkora a tömeg abban a budai étkezdében, amely a kormányzati cégek dolgozóit is kiszolgálja. Beszámolójuk szerint az étkezdében nemcsak a kérdéses dolgozók ehetnek, hanem gyakorlatilag bárki, aki az utcáról esik be. Ahogy arra a portál is emlékeztet, a szigorú korlátozások között a Magyar Közlöny vonatkozó részében az egységekre vonatkozóan annyit írnak: „az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak”.

Az étkezde Telexnek megszólaló egyik dolgozója arról beszélt, ő maga sem lát logikát az éttermek bezárása mögött. Bár azt azért megjegyezte: „Annyiban talán más egy üzemi étkezde, mint egy étterem, hogy mi alkoholt nem árulhatunk, szűk – négyórás – nyitvatartási idővel dolgozunk, és az étkezdében eltöltött átlagos idő kevesebb, mint 20 perc.”