Megdőlt a fővárosi szélrekord

Megdőlt a fővárosi szélrekord

Szélzsák (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdőlt a fővárosi szélrekord szombaton: a János-hegyen 117 kilométer/órás széllökést mértek – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

A János-hegyen mért 117 kilométer/órás, vagyis közel orkán erejű szél a 2019-ben Lágymányoson mért 99 kilométer/órás széllökés rekordját adta át a múltnak – írta az OMSZ.

Posztjukban arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt időszakban az ország legnagyobb részén nem sok eső esett, a talaj felső rétegei főként az ország középső és északnyugati részein szárazak. A száraz talajfelszín és a viharos szél együttese könnyen porvihart idézhet elő.

Eközben mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztást az OMSZ szombat délután. Jelenleg az ország nagy részén elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt, ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Az MTI-nek megküldött figyelmeztető előrejelzésben azt írták, az északnyugati szél sokfelé viharos lehet, a legerősebb lökések jelemzően 70-90 kilométer/óra körül várhatók. A Dunántúli-középhegységben, a Balatonnál és a Dunazug-hegyvidékben időnként a 90 kilométer/órát meghaladó lökések még előfordulhatnak, majd este csillapodik a szél.

Arról, hogy az óriási szél mekkora károkat okozott, ITT írtunk.