Megérkezett az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya Magyarországra

Megérkezett az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya Magyarországra

AstraZeneca-vakcinát szállító teherautó (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat reggel megérkezett hazánkba az AstraZeneca-vakcina első szállítmánya. Az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 40 800 adagot tartalmaz, a következő napokban és hetekben több ezer dózissal folytatódik a szállítás – közölte a gyártó céget képviselő ügynökség.

Az első szállítmány 40 800 adagot tartalmaz, március végéig pedig összesen várhatóan több százezer COVID-19 VaccineAstraZeneca érkezik majd hazánkba. Mindez jelentősen, – a többi engedélyezett vakcinaszállítmány beérkezésétől függően – akár a duplájára is emelheti az ország oltási kapacitását – tették hozzá.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a „The Lancet” című tekintélyes orvosi folyóiratban a héten publikált eredmények megerősítették, hogy a vakcina bizonyítottan 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben. A vakcinát a szokványos betegellátási körülmények között be lehet adni: normál hűtött körülmények (2-8 °C) között lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül. Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett fázis III klinikai vizsgálatok elemzése szerint az első dózis után a védelem 75 százalék feletti, a hatékonyság pedig növekszik a beadott dózisok közti eltelt idő legfeljebb 12 hétre növelésével. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékos. Az első eredmények szerint a vakcina jelentős mértékben (67 százalék) képes megelőzni a betegség továbbadását, ami megerősíti, hogy a vírus terjedését is akadályozza – írták.

Az első szállítmány közúton érkezett a Hungaropharmához szombat reggel. A terv szerint a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek kapják majd – hangzott el az M1 híradójában.