Meghosszabbítják a Margitsziget lezárását

Meghosszabbítják a Margitsziget lezárását

A drónnal készült felvételen a tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél 2024. szeptember 21-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kockázati tényezők figyelembevételével az egyetlen felelős, szakmailag is indokolt döntés a Margitsziget lezárásának meghosszabbítása – közölte a Főkert csütörtök délután a Facebook-oldalán.

A zárás feloldására akkor lesz lehetőség, ha az árvíz utáni balesetveszély teljes mértékben elmúlt. A Főkert tájékoztatása szerint szerdán a szakemberek befejezték a Margitsziget faállományának átvizsgálását. A faállományt kifejezetten jó állapotban találták, abban csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben. A talajviszonyokat viszont továbbra sem lehet stabilnak tekinteni – hívták fel a figyelmet. Bejegyzésük szerint a sziget területe változatos képet mutat: bizonyos magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban vannak olyan, mélyebben fekvő területek, amelyeknek csak a felső rétegei száradtak ki.

A különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja. Emlékeztettek rá, hogy hasonló jelenségnek voltak tanúi már a 2013-as árvíz során is. Arra is kitértek, hogy az elkövetkező napok csapadékos időjárása lassíthatja a talaj kiszáradásának folyamatát, a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet. Megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő. Ismertetésük szerint az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya megnőhet, így a fák még kisebb szél hatására is könnyebben elmozdulhatnak. Amennyiben az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát hétfőn újra felmérik és ez alapján tesznek javaslatot a Margitsziget esetleges megnyitására.