Mégis lehet majd névtelenül adományozni – de csak 500 ezer forintig

Mégis lehet majd névtelenül adományozni – de csak 500 ezer forintig

Orbán Balázs (Fotó: Mathias Corvinus Collegium - MCC / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye – jelentette be a Miniszterelnökség miniszter-helyettese, Orbán Balázs közösségi oldalán még szombaton, ezt a 444 vette észre.

Az ügy előzménye, hogy múlt héten jelent meg egy rendelet, amely megtiltotta a névtelen adományozást a civil szervezetek számára. Eszerint az adatokat a kormánynak kell elküldeni minden évben, és mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől, vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz.

Mint a 444 felidézte, az ügyről Kapronczay Stefánia, a TASZ jogvédő szervezet vezetője a múlt heti változatról azt mondta: ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.