Mégsem kell társasházzá alakulniuk a többgenerációs házaknak

Mégsem kell társasházzá alakulniuk a többgenerációs házaknak

Családi ház, több generációnak (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt - tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t. Július végén a kormány még a társasházzá alakulást javasolta az ilyen háztartásoknak. Ez utóbbi háromszázezer forintos költséget jelent, és az átfutási ideje több hónap lehet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a szeptember 8-i kormányinfón is azt mondta: a társasházzá alakulás folyamatának gyorsításán dolgoznak.

A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt – tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t. A közlemény szerint a kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik.

Július végén még azt javasolta a többgenerációs háztartásoknak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy alakuljanak társasházzá, hogy háztartásonként tudjanak élni a rezsicsökkentés megmaradt keretével. 

Arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, hogy hány többgenerációs háztartás vághatott bele a társasházzá alakulás folyamatába július vége és szeptember közepe között, és járt-e ez számukra anyagi ráfordítással eddig.

A miniszter még a szeptember 8-i kormányinfón is azt mondta: a műszaki felmérést mindenképp el kell végezni a társasházzá alakulni kívánó házaknál, ami lassítja az átalakulást, és hozzátette: a kormány dolgozik a folyamat gyorsításán. A rákövetkező napon jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron.

A Miniszterelnökség most azt közölte, hogy a kormány döntésének köszönhetően az egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek lényegesen egyszerűbben vehetik igénybe a rezsicsökkentett földgázmennyiséget, mintha társasházzá kellene alakítaniuk az ingatlant.

Az MTI által ismertetett közlemény szerint a kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik.

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát – fűzték hozzá.

Mint felhívták a figyelmet, ez az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt nyolc napon belül állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel. A kérelem a település önkormányzatánál szokásos módon, valamint e-papíron is benyújtható.

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt – olvasható a kommünikében.

A Miniszterelnökség kitért arra is, hogy emellett a többgenerációs családi házak többlet-gázárkedvezményének egyszerűsített igénylését segíti az is, hogy a tetőtér-beépítésre igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményt (csok) felhasználók számára immáron elegendő az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat benyújtása a gázszolgáltató felé – idézte az MTI.