Megszólítani a Fidesz-árvákat

Megszólítani a Fidesz-árvákat

Kerpel-Fronius Gábor (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keresztény családból jött, egykor az LMP-re szavazott, a legfontosabb problémának pedig a fővárosi lakhatási válságot tekinti a Momentum főpolgármester-jelöltje. Az ismeretlenségből előlépő Kerpel-Fronius Gábor a Magyar Hangnak adott interjújában arról beszélt, nem fogják tűrni, hogy a 2010 előtti szocialista mutyivilág visszatérjen. (Az interjú eredetileg a Magyar Hang 2019. június 7-i számában jelent meg.)

– Azt mondta a bemutatkozó sajtótájékoztatóján, hogy jobb jelölt, mint Karácsony Gergely. Miért?
– Az első, hogy habár a Momentum jelöltje vagyok, a munka világából érkeztem, és így nem voltam része az elmúlt 30 év rossz politikai kompromisszumainak.

– Ez azt is jelenti, hogy Karácsony Gergellyel szemben önt nem ismerik. A harmincnapos előválasztás alatt hogyan tudná ezt megváltoztatni?
– Karácsony Gergely ismert, de egyértelműek a kötődései. Én cégirányításból érkezem, hozzászoktam, hogy kemény helyzeteket kell megoldani, képes vagyok döntéseket hozni, illetve mögöttem áll az egyik leghatékonyabb párt. Azért is vagyok jobb jelölt Karácsony Gergelynél, mert azt gondolom, ezt a választást nem lehet megnyerni a tradicionálisan jobboldali szavazók megszólítása nélkül. Márpedig én nála sokkal jobban meg tudom szólítani a Fidesz-árvákat.

Fűre lépni szabad! Karácsony Gergely nyolc pontja Budapest jövőjéről | Magyar Hang

– Hogyan?
– Nagyon sok az olyan ember, aki még mindig a polgári Magyarország híve, de nagyon nehezen tud együtt élni a rendkívül leegyszerűsített, primitív propagandával, és gyűlöli a korrupt, maffiaalapú város- és országvezetést. Ezek az emberek nem fognak az MSZP-re vagy Gyurcsány Ferencre szavazni, és most keresik a pártjukat. Őket akarom megszólítani azzal, hogy egy teljesítményelvű, együttműködésen, átláthatóságon alapuló várost ajánlok. Ismerem jól ezt a közeget.

– A Momentumot sokan liberális pártként emlegetik, legfrissebben új SZDSZ-nek hívják. Így hogyan szeretne jobboldaliakat megszólítani?
– Nagyon sokféle ember van a Momentumban.

– Bántó, ha a Momentumot liberálisnak hívják?
– Nem bántó, de a Momentum öndefiníciója az, hogy centrista és szabadelvű. Olykor néhányan elmennek odáig, hogy nemzeti liberális, de én nem gondolom liberális pártnak. Egy polgári párt, és semmiképpen sem az új SZDSZ.

– Honnan ismeri a jobboldali közeget?
– Keresztény, középosztálybeli családban nőttem fel, a szűkebb környezetemben nagyon sok a jobboldali érzelmű szavazó. Miközben súlyos politikai vitáink vannak egymással, nagyon szeretetteljes családban élünk. Emiatt is gondolom, hogy meg tudom találni a jobboldaliakkal a közös hangot.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

– Kire szavazott 2010-ben?
– Az LMP-re. Nekem már akkor rémisztő volt az az alternatíva, amit a Fidesz kínált. Ijesztő volt eleve, hogy a megelőző években milyen destruktív ellenzéki szerepet játszottak például a népszavazásokkal, elindultak egy olyan populista, demagóg irányba, amiben nem tudtam őket támogatni. Ugyanakkor egyértelműen azt gondoltam, hogy a szocialista uralomnak véget kell érnie, így a protest szavazatomat adtam az LMP-re.

– Most mégis a baloldallal, az MSZP-vel, Gyurcsány Ferencékkel működik együtt a Momentum.
– A Fidesz az illiberális demokrácia kiépítésével felszámolta a szabad politikai akaratképzés lehetőségeit, így szélsőségesen egyenlőtlen a pálya a kormánypárt és az ellenzék között. Ebben a helyzetben együttműködési kényszer van. A Momentum önálló politikai irányt ajánl, nem fogunk visszatérni a 2010 előtti rossz és hatékonyság nélküli kormányzáshoz, nem fogjuk eltűrni azt sem, hogy a szocialista mutyivilág visszatérjen.

– A baloldali pártokkal kötött megállapodásuk szerint a 23 fővárosi kerületben 16 MSZP-s és DK-s jelölt indul, akiket támogat a Momentum. Ez nem visszatérés?
– Főpolgármesterként fel fogok lépni az ellen, aki rossz szándékúan vezet egy kerületet.

Itt vannak Kálmán Olga ígéretei | Magyar Hang

– Mit gondol, mit tud tenni egy főpolgármester egy megválasztott kerületi polgármesterrel?
– A politikai nyomásgyakorlásnak igenis súlyos következményei vannak.

– Ha nem szerzett volna két mandátumot a Momentum, akkor is lenne főpolgármester-jelöltjük?
– Azzal, hogy több mint 17 százalékot szereztünk Budapesten, tíz kerületben mi lettünk a legerősebb ellenzéki párt, a Momentumnak kötelessége volt főpolgármester-jelöltet állítani.

– Mikor kérték fel erre a posztra?
– Először februárban vagy márciusban. Akkor nemet mondtam, mert a munkahelyi körülményeim nem tették lehetővé.

– Mikor érkezett a következő felkérés?
– Az EP-választás éjszakáján. Hozzáteszem, az első megkeresés után már tudatosan úgy készültem, hogy ha mégis úgy alakulna az élet, akkor el tudjam vállalni a jelöltséget.

– Budapest esetében fontos kérdéssé vált az autóforgalom csökkentése. A dugódíjat például támogatja?
– Nem vagyok a sarcolás híve. El tudom fogadni, hogy legyen dugódíj, de ne ez legyen az egyetlen intézkedés. Olyan feltételeket kell teremteni, hogy az ember maga akarja lerakni az autót.

Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek | Magyar Hang

– Milyen feltételekre gondol? Csökkentené a közlekedési bérletek árát?
– Nem a bérletek árával van probléma, hanem azzal, hogy az hogyan arányul a fizetésekhez. Populista intézkedéseket nem szeretnék, de azt például igen, hogy a bérletet lehessen használni Bubi-kölcsönzéshez is, vagy a metróra fel lehessen szállni kerékpárral is.

– Felmerült az is, hogy rakpartokon vagy éppen a Lánchídon szükséges-e az autóforgalom. Erről mit gondol?
– Ebben még nincs határozott koncepcióm. Lehet, hogy szimpatikus lenne, ha kijelenteném, legyen plázs a Duna mentén, de csak a népszerűségnövelés miatt nem teszem.

– Nem gondolja, hogy konkrétumokat kellene ígérni az embereknek, hogy szavazzanak önre?
– A város előtt álló kérdések közül nem ez a legfontosabb.

– Mik a legfontosabbak?
– A már említett közlekedési kérdések mellett például a lakásválság megoldása. Miközben nagyon nagy számban vannak rászorulók lakás nélkül, sok szociális bérlakás üresen áll. Határozottan növelni kell a bérlakások hányadát, és szabályozni kell valamilyen módon a befektetési célú lakásvásárlásokat, mert ez nyomja fel az árakat. Például a lakatlansági adó bevezetése ilyen eszköz lehet, amikor az üresen álló lakások után fizetni kell.

Ellenzéki előválasztás: Elindult a szavazás | Magyar Hang

– A főváros esetében megkerülhetetlen a hajléktalanság kérdése. Ebben a témában mik a tervei?
– Itt emberi sorsokról van szó, a már bevezetett hajléktalanrendelet önmagában nem megoldás. Egyrészt fenn kell tartani a rendet, a köztisztaságot, de az, hogy ezeket az embereket egyszerűen csak elhajtjuk azokról a terekről, ahol eddig voltak, csak tüneti kezelés. Olyan helyek kellenek, ahol az emberek nemcsak melegedni tudnak, privát szférájuk is van, és kapnak segítséget a társadalomba való visszailleszkedéshez. A hajléktalan emberek megsegítése komplex kérdés. Számomra nagyon fontos, hogy ez a város hosszú távon könyörületesebb legyen a bajbajutottjaival. Iszonyúan ridegek vagyunk, keményszívűek. A könyörület nagyon fontos keresztény erény, ezt katolikusként mondom

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!