Megszűnik az OMSZ, állami cég veszi át feladatait

Megszűnik az OMSZ, állami cég veszi át feladatait

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év végével megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – írja a Telex az Energiaügyi Minisztérium tervezetére hivatkozva. – A szervezet feladatait 2024. január 1-től a száz százalékban állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi majd át. Az OMSZ-nél foglalkoztatott kormánytisztviselők kormánytisztviselői jogviszonya 2024. január 1-jén munkaviszonnyá alakul át, a munkáltatójuk a HungaroMet lesz, ugyanakkor fizetésük nem csökken az átállás miatt.

A csatolt hatásvizsgálat alapján a döntés nem igazán járul hozzá az ország versenyképességéhez, nem nő a foglalkoztatottság, nincs hatása a költségvetésre, és tulajdonképpen semmilyen hatást nem jósolnak neki.

Az átalakítás nem volt teljesen váratlan, hiszen Palkovics László egykori technológiai és ipari miniszter miniszter 2022 augusztusában kirúgta az OMSZ elnökét, mert a szervezet vihart jósolt augusztus 20-ára és ezért elmaradt az ünnepi tűzijáték. Néhány nappal később pedig már arról beszélt, hogy az OMSZ az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, ahol háttérbe szorult a kutatás. Emiatt az OMSZ teljes átalakítását javasolta.