Megszűnt a járványügyi készültség

Megszűnt a járványügyi készültség

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház (Forrás: az intézmény Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 18-ával megszűnt a járványügyi készültség, azt a jelek szerint nem is hosszabbították meg, így a jövőben változik a fertőzéssel kapcsolatos teendők és jelentések rendje.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a készültség az előző vasárnap hatályát veszti. A kormány először 2020. június 18-án vezetett be járványügyi készültséget, míg addig egy különleges jogrendi állapot, a koronavírus miatti első veszélyhelyzet állt fenn 2020 márciusától. A járványügyi készültség jogalapját már nem az Alaptörvény, hanem az egészségügyi törvény szabályozta, így a kormány arra kapott felhatalmazást, hogy az egészségüggyel összefüggő különleges szabályokat hozzon meg rendeleti formában. A rendeletalkotási mozgástér ilyenkor jóval szűkebb volt, mint veszélyhelyzet idején. Legutóbb június 17-én hosszabbították meg fél évre a készültséget, a rendelet akkori módosítása olvasható volt a június 17-ei Magyar Közlönyben. 

Értesülésünk szerint a kórházak már körlevelet is kaptak, mely szerint a készültség megszűnésével az új típusú koronavírust „más légúti fertőzésekhez (pl. az influenzához) hasonlóan” kezelik, „a nemzetközi gyakorlat változásának megfelelően”. 

Az elmúlt napok Magyar Közlönyeiben nem találtuk nyomát, hogy valóban életbe lépett a készültség megszűnése, ugyanakkor meghosszabbításról sem esett szó, és a júniusi Közlöny világosan szabályozta a készültség megszűnését. A hivatalos koronavírusügyi honlap szintén nem számolt be eddig a változásról. Igaz, a legutóbbi hír eleve december 15-ei. 

Hogy miként változik az eljárás, például a mintavételezés rendje, arra vonatkozó kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, illetve az országos tiszti főorvosnak. Amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.