Megúszhatják a borsos bírságot azok, akik kihúzták magukat a népszámlálás alól

Megúszhatják a borsos bírságot azok, akik kihúzták magukat a népszámlálás alól

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2022-es népszámlálás közel két hónapja zárult le, a részvétel kötelező volt. Aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható. A 24.hu több körben kérdéseket tett fel a Központi Statisztikai Hivatalnak arról, hogy mostanáig hány embert büntettek meg, átlagosan milyen összegre, illetve mekkora tételt jelent az összes büntetés.

A hivatal válaszában kifejtette: a hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy a fővárosi és a megyei kormányhivatal – a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül indított eljárásban – közigazgatási bírsággal sújtja azt az adatszolgáltatót, aki vagy amely a kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti; illetve a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi.

A büntetési tételekről első körben azonban nem küldtek konkrét számokat, azt viszont közölték, hogy a közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos kérdések ügyében a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok az illetékesek. A 24.hu emiatt a Miniszterelnökség Sajtóirodájához fordult a fenti kérdésekkel, de innen visszakerült a KSH-hoz.

Ezután konkrétan rákérdeztek arra, hogy hány közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezték mostanáig. Kiderült, hogy egyet sem. Mint írták, a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van. Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Azt is megírták, hogy 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami a KSH szerint a becsült várható népesség 96 százaléka. A KSH által közölt számok alapján jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből, írja a portál.

A közigazgatási hatósági eljárást a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül lehet elindítani, így novemberig a KSH még dönthet úgy, hogy a népszámlálás alól kibúvókkal szemben él ezzel a lehetőséggel, de ennek nem nagy a valószínűsége a portál szerint.