Megvan az előválasztás menetrendje, legalábbis az MSZP-nél

Megvan az előválasztás menetrendje, legalábbis az MSZP-nél

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j), Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési képviselője és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a Felkészülés az európai parlamenti választásra, szövetségi politika kialakítása címmel tartott közös sajtótájékoztatón a Villányi úti konferenciaközpontban 2018. november 10-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kész menetrendet mutatott be az MSZP arról, hogyan is képzelik el Budapesten az előválasztást, amelyen – reményeik szerint – megtalálják a főpolgármesteri posztért ismét ringbe szálló Tarlós István ellenzéki kihívóját.

Az elképzelések szerint a jelölteknek 2000 aláírást kellene összegyűjteniük azért, hogy egyáltalán elindulhassanak. Az ajánlások hitelességét a szervezők csak úgy tudják ellenőrizni, ha a szignók mellett email címet, vagy telefonszámot is kapnak, és szúrópróbaszerűen néhány aláírót felkeresnek az adatok egyeztetése érdekében. Az első akadályt teljesítő jelöltek január 9-e és 23-a között kampányolhatnának a programjaikkal, a szocialisták reményei szerint lehetne televíziós vita is. Az persze előírás, hogy aki nyer, az induljon is el a jövő őszi önkormányzati választáson, aki pedig alulmarad, az támogassa a győztest.

A fővárosiaknak a voksolásra kétféle lehetőség is rendelkezésre áll. Egyrészt személyesen lehet majd leadni a szavazatokat január 28-a és február 3-a között városszerte számos helyszínen. Megnyitnak majd erre a célra MSZP-s irodákat, lesz öt nagy fűtött sátor is forgalmasabb csomópontokban, de várják politikával foglalkozó intézetek, vagy akár vendéglátóhelyek felajánlását is. A szavazóknak hivatalos papírokkal kell majd igazolniuk magukat, bele kell egyezniük abba, hogy a szervezők – köztük a szocialisták – kezelik az adataikat, és alá kell írniuk egy értéknyilatkozatot, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének lebontását szeretnék.

Csak egy maradhat - Karácsony Gergely lehet Tarlós legesélyesebb kihívója - Magyar Hang

Kizárólag akkor lenne verhető Tarlós István a jövő őszi önkormányzati választáson Budapesten, ha egyetlen kihívója lenne, jelen állás szerint pedig az eddig megismert nevek közül csak Karácsony Gergely tudná talán megszorongatni - a Magyar Hang információi szerint ezt mutatja egy friss felmérés.

A másik lehetőség az internet, de ott is szükség lenne elsőként egy személyes megjelenésre, mondhatni előzetes regisztrációra. Ehhez még idén december 27-én, vagy 28-án, illetve jövő januárban 9-e és 23-a között személyesen kellene majd megjelenni – a később erre a célra megadott helyszínek egyikén –, akkor lenne az adategyeztetés, illetve az értéknyilatkozat aláírása. Az érintettek akkor kapnák meg az útmutatást az elektronikus szavazáshoz, ami természetesen egyszeri voks leadására jogosít csak. Szavazni ugyanakkor lehetne, mint személyesen. Az egész folyamatot teljesen átláthatóra tervezik, a szavazatszámláláshoz például várják a pártok képviselőit, de civileket, választási szakértőket is.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnökének elmondása szerint azért van szükség az előválasztásra, mert jelenleg nem látszik olyan személy, aki kétséget kizáróan bírná a fővárosaik támogatását. Eddig annyit tudni, hogy a szocialisták színeiben Horváth Csaba, míg a Párbeszédtől Karácsony Gergely méreti majd meg magát, de mindkettőjüknek szüksége van szerinte egy ilyen típusú megerősítésre. A politikus arra számít, hogy legalább tízezres nagyságrendben lesznek majd szavazók, de bármennyien is mennek el, az mindenképpen nagyobb legitimációt biztosít, mintha a pártok egy asztal mellett egyeznének meg. Habár egy fideszes hekkelést teljesen nem tudnak kizárni, de szerintük a személyes megjelenés előírása, és az adatkezeléshez való hozzájárulás elég garancia, pláne úgy, ha a baloldali szavazók közül sokan elmennek.

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az - Magyar Hang

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek készülő publicista. Interjú.

Egyelőre csak két bejelentkező van – Horváth Csaba és Karácsony Gergely –, de a szocialisták abban bíznak, hogy lesz még induló. Puzsér Róbert száll még ringbe a főpolgármesteri posztért, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kizárólag online voksolást támogató publicista végül elfogadja-e ezeket a feltételeket. Az MSZP-sek szerint nem kizárt, hogy valójában csak ürügyet keres arra, hogy ne kelljen részt vennie az előválasztáson. A Demokratikus Koalíció (DK) már jelezte, hogy valós verseny esetén támogatják ezt az intézményt, de még kérdéses, hogy rajthoz állnak-e. A liberálisoknak elvileg van saját jelöltjük, de náluk sem dőlt még el, hogy az előválasztáson rajthoz állnak-e.