Mellár Tamás az Erasmus-ügyről: Legkésőbb február 15-ig állapodjon meg a kormány az EU-val

Mellár Tamás az Erasmus-ügyről: Legkésőbb február 15-ig állapodjon meg a kormány az EU-val

Mellár Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan, hogy a magyar diákok a korrupt magyar kormány miatt ne tudjanak külföldi tanulmányi tapasztalatokat szerezni, világot látni, értékes szakmai tapasztalatokra szert tenni. A magyar kormánynak át kell éreznie a felelősségét, és legkésőbb a felsőoktatási jelentkezési határidőig meg kell állapodniuk az EU-val, vállalva akár azt is, hogy az érintett fideszes politikusok elveszítik kifizetőhelyeiket – írja Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője lapunknak eljuttatott közleményében. 

A politikus annak kapcsán tette közzé nyilatkozatát, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében felfüggesztenék az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban. Egészen pontosan úgy szól a döntés, hogy azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, a december 15-ét követően elbírált Erasmus+, valamint a Horizont Európa keretprogram pályázataiból nem kaphatnak támogatásokat. 

Az indoklás szerint az intézmények eredetileg azért kerültek az EU célkeresztjébe, mert működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk. Az EU27-ek összeférhetetlennek tartják, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek.

Szakértők szerint ha ez megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást húsz-harminc évvel ezelőtti állapotba veti vissza. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, többek között a Corvinus, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME és a Semmelweis.

Mellár Tamás szerint emiatt a jelenleg a felsőoktatásban tanuló, illetve az oda idén felvételiző hallgatók is teljes bizonytalanságban vannak afelől, mi lesz a fideszes vezetésű alapítványok által működtetett egyetemeken az Erasmus-programok sorsa. Ezért szólítja fel a kormányt arra, hogy legkésőbb február 15-ig állapodjon meg az Európai Bizottsággal arról, hogy a hazai egyetemek – beleértve az alapítványi fenntartásúakat is – továbbra is részt vehessenek az Erasmus-programban.

Az ellenzéki politikus végezetül még odaszúrt a jegybanknak is, amikor azt írta: „ha a kormány mindenáron kifizetőhelyeket akar biztosítani politikusainak, akkor esetleg egyeztessenek Matolcsy Györggyel, és adjanak helyet az érintett politikusoknak a jegybanki alapítványokban. Tudjuk, hogy a Fidesznek alapvető működése a közpénz ellopása, de ezt legalább ne a magyar diákok kárára tegyék.”