Mellár Tamásék semmiképpen sem indítanak saját listát Pécsett, még lehet, hogy Péterffyt is támogatnák

Mellár Tamásék semmiképpen sem indítanak saját listát Pécsett, még lehet, hogy Péterffyt is támogatnák

Pécs (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mellár Tamás, Pécs független országgyűlési képviselője arról beszélt csütörtökön, hogy az általa vezetett Mindenki Pécsért Egyesület nem áll be az ellenzéki összefogás független polgármesterjelöltje, Péterffy Attila mögé, hanem inkább saját városvezető- és képviselőjelölteket indít. Péntek délutánra megváltozott a helyzet: Mellár Tamás már azt tudatta, biztosan nem lesz külön egyesületi jelölt, és feltételekkel Péterffy Attilát is támogathatónak tartja.

Kilépett a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Egyesületből P. Horváth Tamás író, alapító tag pénteken, miután az országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy nem támogatják az ellenzéki pártok összefogását és független polgármesterjelöltjüket, Péterffy Attilát.

Mellár Tamás korábban is utalt rá, hogy nem biztos, hogy támogatják Péterffy Attilát, de a mostani ügy onnan indult, hogy úgy nyilatkozott a fideszes Pécsma.hu-nak, hogy szerinte a jelölt valójában a Fidesz B-terve.

Ostromlott bástyák, legyőzhető félelmek | Magyar Hang

Mellár Tamás a Szabad Pécsnek úgy magyarázta ezt csütörtökön, hogy szerinte kikerülték őket, és a korábban megbeszéltek ellenére az ellenzéki pártok leosztják a szóba jöhető képviselőjelölti helyeket, és nem vesznek részt a Mindenki Pécsért által szorgalmazott előzetes jelölt-kiválasztási folyamatban. Ami után szerinte a legerősebb jelölt kerülne minden egyes körzetbe Pécsett, ehelyett a pártok saját, előzetesen nem megmért jelöltjeiket tennék az indulói helyekre. Arra is utalt, hogy saját jelölteket is állíthatnak.

Péterffy Attila nem akart nyilatkozni, annyit mondott, hogy pénteken jön ki az újabb videója a saját hivatalos Facebook-oldalán az újabb polgármesterjelölti vállalásáról, és abban szerinte minden felvetésre választ ad majd.

Péterffy Attila elszámoltatást ígér

A videóban aztán arról beszélt, hogy elszámoltatás lesz. „Az elmúlt tíz évben a fideszes városvezetés gyakorlatilag csődbe kormányozta városunkat. Ma már egy csődgondnok ül a polgármester mellett, hogy minden döntését ellenőrizze. Polgármesterként föl akarok állítani egy szakértőkből álló vizsgálóbizottságot, a múlt felelőseinek megnevezése érdekében. Különös tekintettel a Volvo-buszok beszerzésére, a Zsolnay-gyár ügyére, és a pécsi Vízmű ügyre” – fogalmazott.

Vagyis, ezzel arra utalt Péterffy, hogy az elszámoltatás elmaradásától való félelem lehet Mellár fő aggálya.

Nem egységes a Mindenki Pécsért Egyesület

P. Horváth Tamás író pénteken jelentette be, hogy kilép a Mindenki Pécsért Egyesületből. Az ötgyermekes családapát, kultúraszervezőt 2017-ben országos vihart kavarva bocsátottak el iskolai szakács állásából, miután felszólalt a helyi civilek tüntetésén. Most a Szabad Pécsnek azt mondta, Mellár Tamás nyilatkozatát olvasva döntött a kilépés mellett, de ez csak az utolsó csepp volt. Szerinte az egyesület 12 fős tagságának többsége Péterffy Attila polgármesterjelöltségét támogatta, ahogy ő is. Hozzátette, nem tudna olyan embert támogatni, aki valójában a Fidesz embere, de Mellár Tamást hiába kérdezték, nem tudott „sem logikus, vagy minimum elgondolkodtató magyarázattal” szolgálni, hogy mire alapozza a véleményét.

Az egyesületnek egyébként Péterffy Attila is alapító tagja, P. Horváth szerint mindannyian abban érdekeltek, hogy leváltsák a Fideszt, arról sem volt szó, hogy ne támogatnák az ellenzéki koordinációt.

Az ellenzéki szavazói elvárás dacára is több kihívója lehet a Fidesznek Pécsett | Magyar Hang

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület több tagjai is felháborodott a nyilatkozatok miatt, és főleg azért, mert ezekről nem születtek előzetesen közös és jóváhagyott döntések, és nem is tükrözik a tagok többségének az álláspontját. Többen is fontolgatták kilépésüket, de ha tíz fő alá csökkenne a létszám, akkor megszűnne az egyesület, így próbálják rendezni a helyzetet.

Mellár Tamás: Lelkiismereti okokból nem támogathatom

Mellár Tamás P. Horváth Tamás kilépésről szóló Facebook-posztja alatt reagált. „Sajnálom Horváth Tamás kilépését. De én lelkiismereti okok miatt nem támogathatok egy olyan baloldali alakulatot, amelyről meg vagyok győződve, hogy semmiben sem különbözik a mostani hatalomtól. Lehet, hogy tévedek, de olyan döntést nem hozok, amely a meggyőződésem ellen való” – írta hozzászólásában. Később egy reakcióban a tavalyi önkormányzati választáson kapott MSZP-s támogatásra utalva azt írta, hogy akkor abban egyeztek meg, hogy egy független jelöltet próbálnak meg előválasztással kiválasztani, majd győzelemre vinni, teljes körű ellenzéki és civil támogatás mellett. „Most úgy állunk, hogy nincs teljes körű ellenzéki támogatás és nincs előválasztás sem, csak egy baloldali pártok által protezsált jelölt van. Ez nem az a projekt, amely a Mindenki Pécsért Egyesület deklarált céljainak megfelelne.”

Az MSZP, a DK és a Momentum állt be még januárban Péterffy Attila mögé, azóta a Jobbik és az LMP is csatlakozott a koordinált jelöltállításról zajló egyeztetésekhez – írja a Szabad Pécs.

Mellár Tamás egyesületén és az ellenzéki pártokon kívül ott van még az Összefogás Pécsért Egyesület, aki biztosan indulni fog. Ők függetlenek ugyan, de helyben inkább a Fidesz támogatóiként beszélnek róluk.

Mellár akár támogatná is Péterffyt

Frissítés: Mellár Tamás péntek délután közleményt adott ki a Mindenki Pécsért Egyesület nevében, hogy tisztázza álláspontját.

A Mindenki Pécsért Egyesület közleménye | Facebook

Ebben azt írta, hogy ő személy szerint nem támogatja Péterffyt, de ebből még nem következik, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület sem fogja. „Ha bejelentkezik az egyesülethez jelöltként és elfogadja a minden jelölt számára előírt feltételeket, s ő bizonyul a legesélyesebb jelöltnek, akkor a Mindenki Pécsért az egyesület alapszabályában rögzített döntéshozatali eljárásban őt fogja támogatni” – fogalmazott, hozzátéve: ez esetben ő is támogatni fogja.

Az ellenzéki pártok csatlakozhatnak a Mindenki Pécsért közös listájához, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyesület is beleszólhat az egyes körzetekben induló esélyes jelöltek kiválasztásába, és a pártok által megnevezettek mellett civil jelölt-jelölteket javasolhat. Ha ezt nem teszik meg, akkor más ernyőszervezetet kell választaniuk maguknak. Ám a Mindenki Pécsért ez esetben nem fog saját listát és jelölteket állítani, vagyis visszalép az önkormányzati választásoktól.