Mennyi pénzt nyert Filemon Mihály?

Mennyi pénzt nyert Filemon Mihály?

Lombkoronasétány Nyírmártonfalván. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyírmártonfalva jelenlegi, de a választást elbukó polgármestere, Filemon Mihály az elmúlt néhány évben összesen több mint 665 millió forintnyi uniós pályázati pénzt nyert el, bár nem vette fel az összeset. 

A 24.hu-nak nyilatkozó, az erdő nélküli lombkoronasétányról elhíresült polgármester szerint azonban ez nem ilyen egyszerű. A lap összesítése szerint 2018 és 2023 között 381 millió forint állami és uniós támogatásban részesült, de a palyazat.gov.hu kormányzati oldal szerint csak az uniótól több mint 665 millió forintot nyert.

Az elmúlt években sikeresen pályázott egy 46 milliós, egy 82 milliós és egy 470 milliós erdősítési támogatásért, ám a 24.hu kérdéseire azt válaszolta, hogy csak a 82 milliós valósult meg. A 46 milliósról nem is tudott, a 470 milliós pedig nem valósult meg, így hiába nyerte el, végül nem kapta meg a pályázati pénzt.

„Azt kell megnézni, hogy az államkincstár mennyit folyósított” – mondta a lapnak a most elbukó polgármester. A 24.hu meg is nézte, de az alapján Filemon nem csak az általa említett 82 milliót kapta meg, hanem 2020 és 2023 között összesen több mint 170 milliót.

„Nem jók az államkincstár adatai” – reagált erre a polgármester.

A lombkoronasétányról többek között azt mondta, hogy nem ő tehet arról, hogy a pályázati kiírásban nem részletezték, hogy a fáknak 20 centisnek vagy 20 méteresnek kell lenniük, így kivágott fák helyére ültetett facsemeték is megfeleltek a kiírásnak. Azt is megjegyezte, hogy sok pénzébe került a sétány, és mást is veszített miatta: az önkormányzati választást.