Merkely Béla: A fertőzésszám emelkedését a külföldi nyaralások okozhatták

Merkely Béla: A fertőzésszám emelkedését a külföldi nyaralások okozhatták

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését a horvátországi nyaralások és az augusztus 20-i hosszú hétvégén megtelt Balaton okozhatta – erről beszélt az RTL Klub Híradójának Merkely Béla.

Szeptember második felére várta a koronavírus-járvány hazai második hullámát a Semmelweis Egyetem rektora, az RTL Klub Híradójának ezt azzal magyarázta, hogy az iskolák újraindulásával a kapcsolatok száma is emelkedni fog. Ehhez képest már most jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma, aminek a környező országokhoz lehet köze.

Merkely Béla szerint elvárható lett volna mindenkitől, hogy egy nyarat itthon töltsön, ő személy szerint nem is ment külföldre nyaralni. Azt gondolta, hogy „ezt az évet ki lehet bekkelni, majd jövőre megyünk”. Ezt a legtöbb magyar család tudta is, mégis nagyon sokan pihentek más országokban, igen sokan Horvátországban. Habár zöld országnak számított, folyamatosan nyomon lehetett követni, ahogy a fertőzések száma szomszédunknál emelkedik.

Merkely Béla szerint tehát a hazai fertőzésszám ilyen mértékű növekedését a horvátországi nyaralások okozták, az, hogy az onnan hazatérők nagyobb bulikon is részt vehettek. Ezt csak tetézte, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégét rengetegen töltötték a Balatonon.

A rektor szerint optimizmusra adhat okot, hogy a mostani betegek 25-30 évesek vagy még annál is fiatalabbak, vagyis a vírus nem került be az idősebb korosztályba, a kórházakba, idősotthonokba. A halálozási arány is azért ilyen alacsony, hiszen most jellemzően egészséges fiatalok kapják el a koronavírust.

A szakember szerint éppen ezért a jövőben kiemelten kell figyelni az egészségügyi- és szociális ellátórendszerre, illetve a hamarosan kapukat nyitó iskolákra.