Mészáros-féle vadászati társaság: Nem nyolc, hanem ezer hektárról van szó

Mészáros-féle vadászati társaság: Nem nyolc, hanem ezer hektárról van szó

Hadházy Ákos a Vérti Vadaskertnél (Fotó: Facebook/Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos minden tényt és valóságalapot nélkülöző hadjáratot folytat a Mészáros Csoporthoz tartozó Vért Vadászati Kft. szerint. A cég szerint ugyanis szó sincs arról, amit a politikus állított, miszerint Mészáros Lőrinc „nyolchektáros állatkertet” tartana fenn.

A független parlamenti képviselő Facebook-oldalán számolt be a vadaskertről, amelyben szerinte „jó pénzért bárki (…) szabadon lelövöldözhet bármilyen nagyvadat, hiszen a kerítés miatt azok nem tudnak elmenekülni. Bár általában sem vagyok nagy barátja a vadászatnak, ez a fajta gyilkolászás mélyen felháborít. Ráadásul ellentmond annak is, amit a vadászok magukról szeretnének állítani: szó sincs a természet egyensúlyának megőrzéséről vagy a vad tiszteletéről, a cél egyszerűen csak a vérszomj kiélése. Azóta többen is felhívták a figyelmemet arra, hogy ezt a fajta vadászatot Ausztriában a legtöbb helyen betiltották, csak Burgenlandban maradt fenn tavaly februárig. Ott is csak néhány arisztokrata család merészelte megtartani a Gatterjagd, vagyis nagyjából »ketrecvadászat« szörnyű hagyományát.” 

A Mészáros Csoporthoz tartozó Vért Vadászati Kft. kedd este kiadott közleményében a következőket írta: 

„szeretnénk felhívni a figyelmet arra a minden tényt és valóságalapot nélkülöző hadjáratra, amit Hadházy Ákos kezdeményezett, majd bizonyos sajtóorgánumok ellenőrzés nélkül átvettek, tovább fokoztak. Cégünknek, a Vért Vadászati Kft.-nek Magyarországon nem 8, hanem 48 ezer hektárnyi vadászterület áll rendelkezésére. Ezen belül az említett Alcsútdobozon található, Vérti Vadaskertben csaknem 1000 hektáros területen folyik vadgazdálkodás.

Jelenleg vizsgálatot folytatunk annak kiderítése érdekében, hogyan került Hadházy Ákos posztjai közé egy olyan fotó, amely szerint a cég honlapján 8 hektár szerepel, hiszen ez az adat nem felel meg a valóságnak. A magyarországi szabályozás értelmében ugyanis vadaskertet nagyvadak számára 500 hektár alatt nem is lehet létrehozni. Ezt a szabályozást feltételezhetően az állatorvos úr is ismeri. Amennyiben nem, ismét repülőre ülhetett volna, hogy megnézze fentről a területet, bizonyára még onnan is jól látszott volna a 8 hektár és az 1000 hektár közötti különbség. Ha pedig nem óhajtott üzemanyagra költeni, utána járhatott volna a nyilvánosan elérhető valós adatoknak, ha az olvasói hiteles tájékoztatása lett volna a célja. Vonatkozik ez a témát átvevő médiumokra is. Mindezek tükrében vélhetően az influenszer-állatorvos szándékosan tért el a valós adatok közlésétől, csupán hergelés, negatív hangulatkeltés céljából. A Vért Vadászati Kft. minden esetben a jogszabályi, szabályozási előírásokat betartva, az állatokat kiemelkedően gondozva, és a vadgazdálkodás szempontjait is betartva működik.

Felszólítjuk Hadházy Ákost és mindazon sajtóorgánumokat, amelyek átvették és hozzátettek a hamis adatokon alapuló vádaskodáshoz, hogy a cikkeket, bejegyzéseket vonják vissza. A bocsánatkérésüket is szívesen fogadjuk. Mindeközben a szükséges jogi lépéseket megtettük.”