Mészáros Lőrinc vizét osztogatja a MÁV a hőségben

Mészáros Lőrinc vizét osztogatja a MÁV a hőségben

A Mészáros Lőrinchez köthető cég ásványvizét osztogatja egy diákmunkás 2021. július 28-án a Déli pályaudvaron. Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kézbe adott víz a Mészáros Lőrinchez köthető Vivienvíz Kft. által Felcsút szomszédságában gyártott Vivien fantázianevű szomjoltó szénsavas, egy literes változata. Mint később megtudtuk, a vizet valóban az állami vasúttársaság megbízásából osztogatják, azonban nem a MÁV alkalmazottjai, hanem külsős diákmunkásokat alkalmaztak erre a feladatra. Mivel sajnálatos módon nem egy hordozható hűtőből, hanem egy bevásárlókocsiból adogatják a vizet az utazóknak, ezért annak hőfoka meglehetősen langyos volt.

A Vivienvíz honlapja szerint termékeiket a lakosság által látogatható nagy élelmiszerláncok közül csak az Auchan árulja. Ezen kívül a termékek megtalálhatók a szintén Mészáros-érdekeltség Hunguest Hotels szállodáiban, valamint az állami befolyás alatt álló MOL töltőállomásain.

Ezen felül régi és nagy vevőjük a MÁV is. A 2015-ben alapított vállalattal már 2016-ban közel 500 millió forint keresztösszegben szerződtek két évre védőitalok beszállítására az államvasútaknak. Az első szerződés lejártakor, 2018-ban pedig már nettó 1,2 milliárd (bruttó több mint másfél milliárd) forint keretösszegben kötöttek négy éves szerződést a MÁV-val, összesen közel 22 millió palack ásványvíz szállítására különböző kiszerelésekből.

A Vivien víznek egyébként más állami céggel is született megállapodása: 2016 augusztusában az RTL Klub híradója alapján a HVG számolt be arról, hogy a Magyar Közút 45 milliós szerződést kötött Mészáros cégével, melynek keretén belül 560 ezer palack ásványvizet szállítanak a cégnek.

A cég árbevételéből jelentős részt hasíthatnak ki az állami megrendelések, ugyanis míg 2017 és 2019 között 600 és 700 millió Ft között volt ez a szám, addig tavaly lecsökkent 550 millióra. A Vivienvíz vezetője Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, míg a tulajdonosa 2015-ös alapítása óta a felcsúti oligarcha különböző cégei, pillanatnyilag a Búzakalász 66 Kft. és a Mészáros mezőgazdasági cégeit összefogó Talentis Agro Zrt.

Ám másképp is kedvezett a G7 korábbi cikke szerint az állam Mészárosék vizes vállalkozásának. Alig több, mint egy éve adták át azt az M1-es autópályán kialakított új lehajtót, amely a Vivienvíz palackozóüzeméhez vezet.

A Mészáros-vizet gyártó cég közösségi oldala nem azt a szemléletet tükrözni, hogy arra törekednének, szeretnék meggyőzni a termékük vásárlásáról a lakossági vevőket. A Vivienvíz Facebook-oldalán a legfrissebb bejegyzés két évvel ezelőtti és arról szól, hogy a Vivien ásványvíz  az egyik támogatója a Felcsúti Futam és a negyedik 'Csúti Vigasság rendezvényeknek.