Mi a baj a génmódosított díszhalakkal?

Mi a baj a génmódosított díszhalakkal?

A vizsgált díszhalak (Forrás: Nébih)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban országszerte több kisállat-kereskedésben is genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih. A Fejér és Hajdú-Bihar megyei, valamint fővárosi díszhal árusító kereskedésekben szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halak esetében a Nébih laboratóriuma a PCR vizsgálatok során igazolta, hogy a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Mint azt a Nébih szakembereitől megtudtuk, a génmódosított halak a környezetbe kikerülve veszélyeztethetik az élővilág biodiverzitását, de azért is különösen problémás ez, mert a halakba ültetett transzgénnek a környezetre és más élő szervezetre gyakorolt hosszú távú hatása nem ismert. – Jelen esetben trópusi fajokról van szó, azonban a génmódosított szervezeteknek nem csak a fenotípusos (külső) jegyeiben lehet változást előidézni, vannak olyan tulajdonságok is, melyekkel például a hőmérsékletre való érzékenységet is lehet módosítani – írták megkeresésünkre.

A kutatók egyik legnagyobb félelme, hogy a szabadban történő elterjedés esetén a fluoreszkáló gének olyan káros hatást eredményeznek az őshonos halakban, vagy olyan változást indukálnak a genomjukban – befolyásolva a színüket –, mely a helyi élővilágot teljes mértékben megváltoztatja. További problémát jelenthet még, ha a génmódosított halak megfelelő környezeti tényezők teljesülése esetén invázióssá válnak, amely már önmagában, genetikai módosítás nélküli esetben is károsan hat az élővilágra. A kedvtelésből tartott állatok piacán egyelőre a génmódosítás a Fekete tetra, Szumátrai díszmárnák, Stendhal-hal, Kékpajzsos páncélosharcsa, Áttesztő pontylazac, Zebradánió, Sziámi harcoshal, Longfin tetra fajtájú halaknál ismert.

A szervezet szerint kiemelten fontos, hogy olyan üzletben vásároljanak, akik kisállatot tartanának, ahol a felkészült eladók átadják a választott fajhoz szükséges tartási, illetve állatjóléti információkat, de ezeket írásban is kötelesek a vevő rendelkezésére bocsátani. Mindemellett hasonlóan lényeges a hiteles forrásból történő előzetes tájékozódás is, ami segíthet az állat beszerzésére irányuló felelős döntés meghozatalában.

A Nébih a vállalkozásokkal szemben eljárást indított, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak, ugyanis a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos. 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, illetve az ország területéről való kivitele és szállítása.