Mi lesz a szombathelyi fideszes belharc vége?

Mi lesz a szombathelyi fideszes belharc vége?

Szombathely (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasi megyeszékhely egyáltalán nem tartozik a kormánypártok sikertörténetei közé; habár 2014-ben még elnyerték a város irányítását, a belső harcok miatt mára inkább csak a kudarcaik láthatók. A viszályok a nagyközönség számára akkor lettek igazán kézzelfoghatóak, amikor idén év elején az addig a Fideszt támogató alpolgármester egyszerűen hátat fordított nekik, és átállt az egységbe tömörült ellenzék mellé. Ezzel a kormánypártok többsége elúszott. Az ellenzék a hatalom birtokában saját akaratát érvényesítette, visszahívta például az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági posztjairól és igazgatótanácsaiból a fideszeseket és sajátjaikat ültette a helyükre.

Helyi beszámolók szerint a Fidesz valódi irányítója a

városban a választókerületi elnök, Hende Csaba, a pártközpont ostora azonban

nem rajta csattant. Egyelőre a regnáló polgármester, Puskás Tivadar lett

beáldozva, idén ősszel ugyanis már nem ő indul Szombathely polgármesteri

posztjáért fideszes színekben, hanem a megyei közgyűlés jelenlegi jegyzője, Balázsy

Péter. Az mindenesetre beszédes, hogy a bejelentésen Hende Csaba nem vett

részt.

Kisebbségbe szorult a Fidesz Szombathelyen, sorra fogadják el az ellenzéki javaslatokat | Magyar Hang

Példa nélküli helyzet állt elő a szombathelyi közgyűlésben, mára ugyanis a gyakorlatban is egyértelművé vált: elfogyott a levegő a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar körül. A városvezető a testület mai ülésének első napirendi pontjaként javasolta Szombathely alpolágrmesterének, Molnár Miklósnak (Pro Savaria) a felmentését, ám ezt az őszi időközi választás eredményeként többségbe kerülő ellenzéki városatyák megakadályozták.

A napokban újabb csapást szenvedett el a kormánypárt Koczka

Tibor, a város fideszes alpolgármestere ugyanis bejelentette ő is elindul a

polgármesteri posztért, mégpedig függetlenként. Ez pedig azt jelenti, hogy a

Fidesz által támogatott Balázsy Péternek saját párttársával is meg kell

küzdenie ősszel.

A kormánypártoknál szokatlan helyzetet előidéző Koczka Tibor a Magyar Hang megkeresésére arról beszélt, hogy Hende Csaba szétverte a helyi Fideszt, neki konkrétan vele van problémája. Kérdésünkre, hogy a viszony miért mérgesedett el közöttük, csak annyit mondott, „nem voltam gondolkodás nélküli végrehajtó”. A kommunikáció egyébként már jó ideje megszűnt közte és pártja között, azt is csak a sajtóból tudta meg, hogy az önkormányzati választáson még egyéni képviselőjelöltként sem számítanak a munkájára.

Ölre megy a hatvani polgármesteri székért Kövér László és Semjén Zsolt? | Magyar Hang

Még a mostani, „renitens” viselkedése sem eredményezte

viszont azt, hogy a Fideszből bárki is megkeresse, legalábbis nyilatkozatáig

ilyen nem történt. Annak kapcsán, hogy nem tart-e a pártból való kizárástól,

Koczka Tibor kifejtette, hogy a végsőkig kitart a Fidesz mellett, de ha

kiteszik onnan, az nyilván más helyzet lesz. – Nem nekem kell elhagynom a

pártot, úgy gondolom – tette hozzá.

A polgármesterségre aspiráló politikus nem akarta

kategorizálni, hogy inkább jobboldali, vagy – a párttal való szembefordulása

miatt – baloldali szavazatokra számít, ő a józan észre alapoz. Azok támogatását

várja, akik úgy gondolják, nem egy párt megmondó emberei alapján kell

meghatározni, hogy merre menjen a város.

Koczka Tibor 2014-ben egyéni körzetben indult, akkor csaknem 40 százalékkal magabiztos győzelmet aratott. Azt nyilvánvalóan nehéz megjósolni, hogy a mostani helyzetben vajon kitől remélhet szavazatokat. Az mindenesetre biztos, hogy a kormánypártokat kommunikációs szinten mindenképpen kellemetlen helyzetbe hozza, míg a Szombathelyen összeállt ellenzék közös jelöltjének, Nemény Andrásnak inkább kedvezhet a helyzet. Nemény András nem is tart attól, hogy tőle venne el szavazatokat újdonsült ellenfele, Koczka Tiborról ugyanis szerinte tudják a városban, hogy egész életében jobboldali volt.

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait" | Magyar Hang

Jellemző, hogy bár a helyi Fidesz újra akar tárgyaltatni több kérdést, de egyes javaslatainkat közben elfogadták - erről beszélt a Magyar Hangnak a szombathelyi ellenzék polgármesterjelöltje, Nemény András. A napokban számolt be róla az Úgy Tudjuk, hogy a helyi fideszes polgármester, Puskás Tivadar újratárgyaltatja a közgyűléssel az ellenzéki képviselők által február 28-án elfogadtatott javaslatok egy részét.

Habár Szombathely alapvetően konzervatív beállítottságú városként van elkönyvelve, öt évvel ezelőtt alig néhány száz szavazattal maradt le Puskás Tivadar mögött az akkori baloldali jelölt. Nemrég az is kiderült, hogy az év elején a Fidesznek hátat fordító alpolgármester, Molnár Miklós nevével fémjelzett Pro Savaria egyesület beáll Koczka Tibor mögé. Sőt, a napokban az ugytudjuk.hu megírta, hogy a Jobbik is csatlakozik az egyesülethez, közösen indítanak az egyéni körzetekben jelölteket, a polgármesteri posztra pedig a Koczka Tibort támogatják. Balassa Péter, a helyi Jobbik vezetője azért azt is jelezte, hogy a többi ellenzéki párt által indított Nemény Andrást is elfogadhatónak tartja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.