„Mi nem lélegeztető-, hanem altatógépeket kaptunk”

„Mi nem lélegeztető-, hanem altatógépeket kaptunk”

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Sem eszközökkel, sem személyzettel nem vagyunk túl jól ellátva” – mondta Ruszkai Zoltán, a kistarcsai kórház főorvosa a Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoport minapi webkonferenciáján. A Népszava beszámolója szerint arról is beszélt, hogy a felkészülési fázisban 22 covid intenzív ágyuk volt, ezt kellett e hét elejétől 34-re bővíteni. A 34 ágyhoz nincs elegendő személyzet. Hozzátette:„Mi nem lélegeztető, hanem altatógépeket kaptunk, olvastuk, hogyan kell ezekkel tartósan lélegeztetni, reméljük nem sül el balul.”

Orosházán néhány napja vették fel az első covidos beteget több szervi elégtelenséggel a frissen kialakított intenzív osztályra. Bencsik Gábor főorvos szerint azóta tudják, hogy mindent újra kell tanulniuk az intenzív terápiáról. Hivatalosan 29 intenzív ágyat kell működtetniük, ám ezt egyelőre nem tudják teljesíteni, mert ehhez sem a személyzet, sem az infrastruktúra nem áll rendelkezése. A körülmények egyelőre hat ágyon való gyógyítást engednek meg.

– Nem számítottunk ennyire sok és súlyos állapotú betegre – ezt már Bogár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője mondta. A klinika ötven ápolójának harmada esett ki a munkából, miközben a kevesebb emberrel kétszer-háromszor több beteget kell ellátni. Arról is beszélt, hogy kértek segítséget a társklinikáktól.

Jöttek egyetemi hallgatók is, ám azok, aki nincsenek hozzászokva a covid-beteget ellátó osztályokhoz, megrettentenek attól, amit látnak. Gyakran 140-180 kilós embereket kell forgatni, próbálkozunk mindenféle terápiával, a halálozás 50 százalékos. S van olyan beteg, akinél stagnáló állóháborúban vagyunk. Nem látjuk a végét – mondta.

 Az egészségügy működőképessége szempontjából most a személyzet a szűk keresztmetszet – erről beszélt a Hvg-nek Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Szeptemberben valamivel több mint 2000 orvosnak volt intenzív terápiás szakvizsgája, de közülük nem dolgozik mindenki (és aki dolgozik, az sem feltétlenül Magyarországon). Az ajánlás szerint egy orvos 3-4 lélegeztetett beteget lát el, az intenzív terápiás ápolók pedig kettőt. Vagyis már most is szakemberhiány van az alelnök szerint.