Milliárdokért irtanak, mégis vakarózik az ország

Milliárdokért irtanak, mégis vakarózik az ország

(Fotó: Egor Kamelev/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évente több mint nettó egymilliárd forintot költhet az állam központi szúnyogirtásra – ez derül ki abból a lapunk által megismert szerződésből, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kötött a közbeszerzésen nyertes PMG Szúnyogkontroll Konzorciummal.

A közel négymilliárd forint (plusz áfa) összértékű keretszerződést még 2017-ben írták alá, és három évre szól. Érdekesség, hogy a nyertes konzorcium egyik tagja, az a Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., amely a fővárosban sok kritikát kiváltó patkányirtásért felelős konzorciumnak is tagja. A békési székhelyű Rovért mellett az MNC Service Kft. és a Szatymaz Repülőtér Kft. is tagja a kompániának. A konzorcium nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a megbízást úgy, hogy egyedüliként tett ajánlatot. Nem úgy 2016-ban, amikor még három érvényes ajánlat futott be a tenderre, igaz, akkor egy idényre kerestek szúnyogirtó a Belügyminisztérium megbízásából az OKF-nél. Egyébként elképzelhető, hogy 2020 májusa után is lesz állami megrendelése a PMG-nek, a szerződés ugyanis meghosszabbítható egy évvel.

Az esetleges hosszabbítás kérdése komoly kérdéseket vetne fel, hiszen a konzorcium idén képtelen lépést tartani a szúnyogokkal, annak ellenére is, hogy már áprilisban elkezdte a hivatalosan gyérítésnek hívott irtást, ami egyébként légi úton és talajszinten is előre meghatározott ütemterv szerint zajlik. A rendkívüli rajzás oka a különösen csapadékos májusi időjárás, majd a júniusban hirtelen az országra törő forróság – ez ideális feltételeket teremtett a szúnyogok szaporodásához. Ráadásul a kánikula idején az OKF szüneteltette a légi irtást, miután a rendkívüli meleg miatt a rovarok tovább rejtőznek a növények között. Repülésbiztonsági okok miatt ugyanis csak közvetlenül a napnyugta előtt és után lehet úgynevezett munkarepülést végezni, ekkor pedig csak a vérszívók töredékét érte el a permetszer. Bár a katasztrófavédelemnél a kánikula után fokozták az irtás intenzitását, a lakosság mégis sűrűn vakarózik, függetlenül attól, hogy az ország melyik részén él.

Az OKF azt közölte, hogy április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen. A rajzás miatt a következő hetekre még több helységre és nagyobb területre ígérik a gyérítést. Olyanokra, ahol a legnagyobb számban vannak jelen a szúnyogok. Lapunk megjelenésének hetében az ország 471 településén és nyolc budapesti kerületben – főként a Duna, a Tisza, a Dráva, a Rába mentén és a Tisza-tónál – összesen 130 ezer hektáron permeteznek, illetve biológiai módszerrel is csökkentik a lárvák számát.

Ez azonban kevés vigaszt ad azoknak a lakosoknak, akik lakhelyére nem jutottak el a szúnyogirtók. Többek között a Pest megyei Gödöllő önkormányzata ezért saját költségén rendelte meg a szúnyogirtást. Gémesi György polgármester közösségi oldalán tett bejegyzéséből az is kiderül, milyen viszontagságos úton lehet állami permetezéshez jutni. Szúnyoginvázió esetén ugyanis nem elég jelezni a katasztrófavédelemnek az igényt: hét napon belül egy bizottság látogatja meg az érintett települést, hogy felmérje, valós-e az igény. Ha igen, akkor is csak a várólistára kerülhet a település, ez pedig hosszú. Gémesi György az eljárást túlbürökratizáltnak tartja, mondván mit kell egy bizottságnak vizsgálnia, ha nyilvánvaló, hogy minden tele van szúnyogokkal. Gödöllő ezt nem tudta kivárni, így az önkormányzat a saját költségén rendelte meg az irtást egy cégtől bruttó 18 millió forintért.

Az a társaság egyébként, amely a gödöllői irtást végzi, csak egyhetes határidővel tudta vállalni a munkát, annyi megrendelése van. Ez is arra utal, hogy valami nagyon nincs rendben az államilag fizetett gyérítéssel.

A szúnyogok azonban alighanem a kormánytagokat is csípik, mert Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos kormányinfóján kijelentette: bár a turisztikailag frekventált helyek előnyt élveznek, országos szúnyogirtásra kértek ütemtervet a Belügyminisztériumtól a következő kormányülésre. A pénzt ehhez „felső korlát nélkül” biztosítja a kormány – százmilliós vagy akár egymilliárd forintos összegben is. Az ugyanakkor nem világos, hogy ezt a forrást pluszban kapja meg az OKF, vagy pedig az érvényben lévő keretszerződés terhére biztosítják.

Frissítés: Lapzártánk után jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Belügyminisztérium 837 millió forintot kért és kapott a Pénzügyminisztériumtól szúnyogirtásra a meglévő kerethez kiegészítésként. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján azt közölte, hogy 307 településről érkezett kérelem arra, hogy bekerüljenek az országos szúnyoggyérítési programba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!