Mire lehet következtetni a napközbeni részvételi adatokból?

Mire lehet következtetni a napközbeni részvételi adatokból?

Szavazólapok az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Mûvelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én. (MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A június 9-én tartott önkormányzati és európai uniós választásokon reggel hat és este hét óra között adhatják le szavazataikat a választók. Az eredményekre ugyanakkor kicsit várni kell. Várhatóan este nyolc órát követően fogja közölni az első adatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI). A szavazatok számlálását a polgármesterekkel kezdik, majd az egyéni önkormányzati képviselők következnek, és végül a megyei/fővárosi közgyűlések szavazataira kerül sor. Az európai uniós választások eredményei csak ezután következnek. Este 11 óra előtt azonban az NVI ennek eredményére vonatkozó egyetlen adatot sem fog közölni, mert az uniós szabályok szerint csak akkor kerülhetnek nyilvánosságra az eredmények, ha mindenütt bezártak a szavazóhelyiségek, Olaszországban pedig csak 23 órakor kerül erre sor.

Bár eredmények este nyolcig biztosan nem lesznek, a napközbeni részvételi adatokból azonban valamiféle következtetést már le lehet vonni a várható eredményre vonatkozóan. Így, aki szeret játszadozni a számokkal, annak a következőket érdemes figyelni.

Miután a Fidesz-KDNP törzsszavazói a kistelepüléseken élnek, sikeres kormánypárti szereplésre lehet számítani mind az önkormányzati, mind az uniós választáson, ha a kisebb, különösen a 3000 fő alatti településeken számottevően nagyobb a részvételi arány, mint az országos átlag. Ezt a képet ugyanakkor árnyalhatja, hogy Magyar Péter sok olyan szavazót is meg tud szólítani, és el tud vinni a szavazófülkébe, aki korábban nem akart részt venni a választáson. A részvételi adatokat a Valasztas.hu oldalon az európai parlamenti képviselők választása 2024 vagy a Helyi önkormányzati választások 2024 menüpontban a napközbeni részvételi adatokra kattintva lehet megtekinteni, esetleg összehasonlíthatja a részvételi adatokat a 2019-es önkormányzati vagy uniós választások adataival.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!