MN: Levelet készül írni az SZFE kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek átvennék a távozó diákokat

MN: Levelet készül írni az SZFE kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek átvennék a távozó diákokat

Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti egyetem elé sorfalat álló hallgatók előtt 2020. október 8-án (Fotó: Független Szabad Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet készül írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni az SZFE lázadó évfolyamait – írja „értesüléseire” hivatkozva a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. Cikkük szerint ebben az ominózus dokumentumban Szarka Gábor többek között arra hívná fel a modellváltás miatt tüntető diákokat befogadó egyetemek vezetőinek figyelmét, hogy „sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül »oktatást« folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek »befogadják« őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, március közepén derült ki, hogy a Vidnyánszky Attila vezetésével megszállt SZFE mintegy százötven hallgatója akkor is megkaphatja a diplomáját, ha nem kívánják a tanulmányaikat az SZFE-n befejezni. A távozó oktatók és diákok által életre hívott FreeSzfe Egyesület ugyanis megállapodást kötött öt külföldi intézménnyel, a salzburgi zeneművészeti egyetemmel, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel, a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával, valamint a svájci színiakadémiával 14 osztály átvételéről.

A Magyar Nemzet most úgy tudja, Szarka állítólagos levelében azt is megjegyzi: a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak. A kormányközeli lap azt is megjegyzi: „A kísérlet ugyanakkor több szempontból is problémás, hisz a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig információink szerint még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk. Az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.”

– Úgy tudjuk, levelében Szarka Gábor rámutat, hogy az ilyen nemzetközi együttműködések kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat. Szerinte az SZFE vezetése természetesen készen áll arra, hogy együttműködjön a külföldi intézményekkel, melyet nagyra tart és tisztel, ám az együttműködés azonban csak a hatályos jogszabályok alapján történhet. A kancellár arra kéri az érintett rektorokat, hogy segítsenek abban, hogy sem a magyar hallgatók oktatása, sem a magyar oktatók munkája, sem a magyar jogszabályok ne szenvedjenek csorbát. A magyar vezetés kész arra, hogy a fentieket részletesen is megvitassák – írja cikkében a lap.

A hivatkozott levélben Szarka arról is tájékoztatni kíván, hogy „az SZFE körül mesterségesen gerjesztett vita zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig hazug, pártpolitikai célú támadások érték. Szarka szerint világos, hogy a Freeszfe bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket.” A lap azt is hozzáteszi, értesülésük szerint a levél figyelmeztet arra, hogy a hatályos magyar jogszabályokon senkinek nincs joga átlépni.