Nem számíthat állami támogatásra, más források után néz a FreeSZFE Egyesület

Nem számíthat állami támogatásra, más források után néz a FreeSZFE Egyesület

Az SZFE diákjai (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nagy port kavart modellváltására a tiltakozó diákok és tanárok is hasonló lépéssel reagáltak: létrehozták a FreeSZFE egyesületet, majd bejelentették, öt európai egyetem biztosít hallgatói státuszt az SZFE 150 diákjának. Az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a FreeSZFE Egyesületen belül. Csató Kata bábművésszel, a FreeSZFE egyesület oktatójával a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

Március közepén jelentette be a bázisdemokratikus keretek közt működő FreeSZFE Egyesület, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat, amennyiben nem kívánnak az átalakításon átesett intézményben maradni. Az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő program részeként az egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg 150 végzős SZFE-s hallgató átvételéről, akiknek ezzel elismerik az eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkáját is.

– Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy a következő szemesztertől még többen tudjanak csatlakozni hozzánk. Csak egy lezárt félév után tudjuk további diákok számára is megadni ezt a lehetőséget, de a szervezésnél figyelembe kell vennünk a fogadóintézmények felvételi procedúráit, a saját nemzeti jogszabályi hátterüket is – mutatott rá Csató Kata.

Az SZFE-n felmondott, visszatérő tanárok mellett csatlakozik a FreeSzfe Egyesülethez Tarr Béla, Nemes Jeles László, Schilling Árpád, Nádasdy Ádám és Radnóti Sándor is, de számos művész, szakember, oktató, professzor, köztük szociológusok, közgazdászok jelezték, hogy támogatnák az egyesület munkáját. – Szeretnénk, ha minél szélesebb spektrumot tudnánk lefedni, de ennek a kidolgozása még folyamatban van, nem beszélve arról az alternatíváról, hogy miként tudna az egyesületünk hosszútávon akkreditált felsőoktatási intézményként működni – hangsúlyozta a FreeSZFE Egyesület tanára.

A hatályban lévő kormányrendeletnek megfelelően jelenleg digitálisan folyik az oktatás az egyesületben. – Megpróbáljuk ennek megfelelően alakítani a metodikát, így most az elméleti tantárgyakra koncentrálunk. A hallgatók készülnek a vizsgákra, ezzel párhuzamos pedig próbáljuk építeni az egyesületet, elvégezni az ezzel járó adminisztratív feladatokat.

Mint ismeretes, az SZFE modellváltása és a Vidnyánszky Attila vezette új kuratórium ellen tiltakozó hallgatók és az egyetemről távozó oktatók által létrehozott FreeSZFE Egyesület még február elején vette át a nekik pályázati úton megítélt Damjanich utca 4. szám alatti épületet, melynek használati jogát kulturális központ létrehozására, kétmillió forintos havi bérleti díj ellenében nyerték el a VII. kerületi önkormányzattól, a kulcsokat a polgármester, Niedermüller Péter adta át a hallgatók képviselőinek. A kerületi Fidesz még aznap kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, az épületet valójában egy zeneiskolának szánták, a Molnár Antal Zeneiskola pedig megdöbbenésének adott hangot. Az önkormányzat ugyanakkor azt állította, nem született olyan határozat, amely az ingatlant nekik ítélte volna. A FreeSZFE Egyesület nem sokkal később bejelentette, mivel politikai fronttá vált a Damjanich utcai ingatlan, így lemondanak a Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról és új otthont keresnek.

Csató Kata elárulta, még mindig nincs még konkrét épületük, de több tárgyalást is folytatnak ezzel kapcsolatban. Amíg nem tudják egy komplex helyen megszervezni az oktatást, amely nagyjából lefedi azokat a specializációkat, amelyekre szükségük van akár a filmes, akár a színházi képzéssel kapcsolatban, addig termet, lakást bérelnek majd. – A jövőben olyan bázist szeretnénk kialakítani, ahol nemcsak az elkészített produkciókat lehetne megnézni, de a fórumainkat is folytatni tudjuk. Lehet, hogy azonban ez nem egy, hanem több kisebb helyszínen tud majd megvalósulni – szögezte le Csató Kata, aki azt is elmondta most még mindent önerőből oldanak meg, de mivel állami támogatásra nem számíthatnak, így más forrásokat kell találniuk, hisz hosszútávon nem lehet elvárni a tanároktól, hogy ingyen dolgozzanak.