MOK-tisztújítás: visszatérnének Éger István emberei

MOK-tisztújítás: visszatérnének Éger István emberei

Magyar Orvosi Kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az országos tisztségekre jelöltek listáját, akikről a jövő hét szombaton esedékes tisztújító gyűlés alkalmával szavazhatnak a küldöttek. A pozíciókért – ahogy az az elnöki posztról leköszönő Kincses Gyula néhány nappal ezelőtti közlése alapján tudható volt – ringbe száll a MOK jelenlegi vezetése: az elnöki tisztségért Álmos Péter mostani alelnök indul, kihívója Kozma Gábor. Az alelnöki pozícióra öten aspirálnak, Svéd Tamás, a kamara jelenlegi főtitkára mellett Böszörményi-Nagy Géza, a MOK országos etikai bizottságának korábbi elnöke, Meglécz Katalin jelenlegi titkár, valamint Fehér Béla és Hollós Gábor.

A kamara fogorvos alelnök-jelölti pozíciójáért indul a jelenleg is a posztot betöltő Nagy Ákos, akinek kihívója Skapinyecz Tibor. Főtitkár-jelöltek: Svéd Tamás, Meglécz Katalin, Keczéry Attila és Pataki Zsolt Miklós. A kihívók között több olyan személy is található, akik 2015 és 2019 között, tehát Éger István elnöklete mellett fontos országos pozíciókat töltöttek be: az elnöki tisztségért most induló Kozma Gábor, valamint a titkári pozíciót megcélzó Pataki Zsolt Miklós a kamara titkárai voltak, míg az alelnöki pozíciót ismét megcélzó Hollós Gábor akkor is alelnökként tevékenykedett.

Ahogy arról lapunk is hírt adott, Kincses Gyula, a kamara 2019-ben megválasztott elnöke néhány nappal ezelőtt a Facebookon jelentette be, hogy nem indul újra a pozícióért, és más tisztséget sem vállal, de az új elnökségnek felajánlotta szakmai segítségét. A visszavonulásról szóló poszt mellett közzétette azok neveit is, akik a jelenlegi elnökségből megmérettetik magukat a november 25-én esedékes tisztújításon.

Négy évvel ezelőtt Kincses Gyula és a jelenlegi elnökség tagjai az Újratervezés névre keresztelt csoport jelöltjeiként arattak kiütéses győzelmet a kamarát akkor már 16 éve vezető Éger István és csapata felett. Az Újratervezés az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból alakult, és a nevében is szereplő célkitűzés mellett a kamara megújítása, nagyobb társadalmi szerepvállalás, és transzparencia mellett kötelezte el magát.

A MOK az elmúlt négy évben számos kritikát fogalmazott meg a kormány döntéseivel kapcsolatban. A feszültség csúcspontjaként idén tavasszal a parlament sürgősségi jelleggel fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága, az eddig a MOK által végzett etikai eljárások pedig átkerültek a Belügyminisztérium alatt működő Egészségügyi Tudományos Tanácshoz. A korábban mintegy 50 ezer tagot számláló MOK ennek ellenére nem szűnt meg létezni, hiszen április elejére a taglétszám immár önkéntes alapon elérte 34 ezret.