Szégyen feliratú molinóval üzentek Orbánnak a momentumosok

Szégyen feliratú molinóval üzentek Orbánnak a momentumosok

Az Alagút fölé kifeszített momentumos molinó 2023. augusztus 20-án (Fotó: Momentum Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án díszvendégként látogat hazánkba Erdogan török elnök. A Momentum aktivistái kifeszítettek egy molinót a Lánchíd budai hídfőjéhez, az Alagút fölé, hogy így emlékeztessék Orbán Viktort arra, hogy annak az országnak a vezetőjét hívta meg a legnagyobb nemzeti ünnepünkre, amely 150 évig elnyomásban tartott minket.

„Szégyen! Ennyit lehet elmondani arról, hogy államalapításunk ünnepén a török diktátor látogat hazánkba. 150 évig küzdöttünk a török elnyomás ellen, most augusztus 20-án Orbán Viktor mégis Erdogant látja vendégül a legnagyobb nemzeti ünnepünkön. Több mint ezer évvel ezelőtt Szent István úgy döntött, hogy Európához fog tartozni Magyarország. Orbán Viktor dörgölőzhet keleti diktátorokhoz, hazánk helye akkor is az európai közösségben és értékrendszerben van – és lesz is” – írta a Facebook-oldalán a Momentum.

Augusztus 11-én jelentették be, hogy Orbán Viktor munkalátogatásra hívta meg a török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást. A magyar-török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelita kolostorban, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. A felek előkészítik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten.

Mint megírtuk, a magyar és a török külpolitika az utóbbi egy évben szorosan együtt mozgott, például Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. A két skandináv ország tavaly tavasszal kérte a felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO), miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. A két ország kérelmét sorra fogadták el az Egyesület Államok által dominált katonai szövetség tagállamai, Magyarország és Törökország azonban vonakodott, illetve vonakodik ezt megtenni. Finnország esetében idén márciusig húzták a csatlakozási jegyzőkönyvek elfogadását. Ami Svédországot illeti, a török elnök a júliusi vilniusi NATO-csúcson jelezte: hajlandó támogatni a NATO-bővítést. Így hazánk maradt az utolsó ezzel a kötelezettséggel. A Momentum júliusban rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása érdekében, ám ez elbukott azon, hogy a fideszes képviselők nem mentek el az ülésre.