Svéd NATO-csatlakozás: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Momentum

Svéd NATO-csatlakozás: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Momentum

Gelencsér Ferenc, a Momentum országgyűlési képviselője (Forrás: Gelencsér Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a Momentum a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása érdekében – jelentette be Gelencsér Ferenc, a párt elnöke és frakcióvezetője, valamint a Momentum két frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid és Tompos Márton a párt Facebook-oldalán. 

Gelencsér kiemelte, mivel Jens Stoltenberg bejelentette, hogy Törökország ratifikálni fogja a svéd csatlakozást, ezért hazánk marad az utolsó ezzel a kötelezettséggel, majd hozzátette: „A svéd NATO-csatlakozás Magyarország alapvető biztonsági érdeke. Minél erősebb a NATO, annál nagyobb biztonságban van Magyarország és a magyar emberek. Ezért a Momentum elkötelezett a hazánk NATO-tagsága mellett, valamint a védelmi szövetség bővítése mellett is.”

Arra is kitért a politikus, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés fideszes többsége több mint egy éve lassítja és gátolja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, „a magyar emberek alapvető biztonsági érdekeivel szembemenve”. Szerinte az Orbán-kormány ezzel Törökország külpolitikai céljait támogatja, ez viszont Magyarország nemzetközi megítélését és mozgásterét erodálja.

A Momentum politikusai szerint véget kell vetni annak, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés kormánypárti többsége a magyar emberek alapvető biztonsági érdekével szemben szeszélyes idegen érdekeket szolgál ki, ezért kezdeményez rendkívüli parlamenti ülést a Momentum frakciója. „Hazánk nemzetközi megbecsülésének a maradéka a tét, ezért meg kell állítanunk a Fidesz rombolását!” – zárja bejegyzését a pártelnök.

Mint megírtuk, történelmi NATO-csúcstalálkozó zajlik Vilniusban, ahol Svédország leendő NATO-tagsága is folyamatosan beszédtéma a két nap alatt. Vilniusban Erdoğan török elnök némiképp váratlanul bejelentette, hogy Törökország immár beengedné a svédeket a katonai szövetségbe, ráadásul a hírek szerint nem is akar késlekedni a hivatalos döntéssel a török parlament. Ez lépéskényszerbe hozza a magyar kormányt is. Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, egyeztettek a kérdésről és a jövőben is folyamatosan egyeztetni fognak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

A miniszter reggel arról is beszélt, hogy „Svédország kapcsán világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása” – fogalmazott. Az Atv.hu eközben úgy értesült, hogy háromnapos kormányülés lesz a héten, amelyen Orbán beszámol majd a NATO-csúcson történtekről is,