Momentum: Még Kövér László sem tudja, mikor lehet szavazás a svéd NATO-csatlakozásról

Momentum: Még Kövér László sem tudja, mikor lehet szavazás a svéd NATO-csatlakozásról

Kövér László érkezik a kötcsei piknikre 2023. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem lehet tudni, hogy mikor fog szavazni az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról, de biztosnak tűnik, hogy a jövő héten induló parlamenti szezon első napjaiban ez nem történik meg. Szerdán ugyanis ülésezett az úgynevezett házbizottság – ebben a testületben helyet kapnak a házvezetés és a frakciók tagjai és feladatuk az előzetes napirend összeállítása is – de erről nem döntöttek.

A momentumos Bedő Dávid az ülés után közölte, hogy rákérdeztek Kövér Lászlónál, mikorra várható a szavazás, a házelnök pedig úgy reagált: „Senki nem ül a teremben, aki tudná erre a kérdésre a választ”. Vagyis az ellenzéki politikus értelmezése alapján sem a parlament elnöke, sem a Fidesz frakcióvezető-helyettese, sem pedig a kormány államtitkára nem tudja, mikor lehet a voksolás. De egy nappal korábban már a DK-s Vadai Ágnes is biztosra vette, hogy a jövő héten nem lesz napirenden a voksolás, ezt pedig azzal kommentálta, hogy „Percemberkék izmoznak a semmiért!”.

Svédország NATO-csatlakozását jó ideje blokkolja a magyar kormány, a törökökkel együttesen. Számos nyilatkozatot lehetett már hallani, hogy a svédek megsértették Magyarországot, ezért nem akarják a Fidesz képviselői támogatni a NATO-csatlakozásukat. Legújabb egy svéd kisfilm adja az érvelésük alapját, amely szerint a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon. A filmet a svéd közoktatásban is használják, ebben többek között Gulyás Márton, a Partizán Youtube-csatorna vezetője is nyilatkozik, és arról beszél, Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Szijjártó Péter a történtek miatt már svéd kollégájának is levelet írt azt fejtegetve, hogy ők sürgetik a magyar országgyűlési képviselőket a NATO-csatlakozásuk ratifikálására, „miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát”. Kövér László házelnök pedig hasonló indokok mentén úgy gondolja, nem biztos, hogy a svéd NATO-csatlakozást most meg kell szavazniuk.