Momentum: milliós jutalmat kaptak tavaly év végén a Klebelsberg Központ vezetői

Momentum: milliós jutalmat kaptak tavaly év végén a Klebelsberg Központ vezetői

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédet mond (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusoknak két bejgli, a Klebelsberg Központ vezetőinek 2 millió forint volt a karácsonyi jutalom – számolt be róla a Momentum hétfői közleményében. 

Mint írták, Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője és oktatáspolitikusa kollégáival még januárban közérdekű adatigényléssel fordult minden tankerülethez azzal kapcsolatban, hogy a tankerületi vezetők milyen év végi jutalmazásban részesültek, ennek közölte most eredményét Facebook-oldalán. – Az év elején egy oktatásban dolgozó szakember hívta fel a figyelmemet a közoktatásban tapasztalható felháborítóan igazságtalan jutalmazási rendszerre. Míg a pedagógusok tavaly év végén semmilyen pénzbeli jutalmat nem kaptak (néhol két bejglit, vagy néhány ezres könyvutalványt), addig a Klebelsberg Központ és a tankerületek vezetői milliós motivációs elismerésben részesültek. Úgy tűnik, a tanárok motivációja nem igazán érdekli az oktatási vezetést, ellenben a tankerületek vezetők jólétére annál nagyobb a gondja – fejtette ki Tóth.

Szerinte a tankerületek „természetesen” nem siettek a válaszadással: először a veszélyhelyzetre hivatkozva 90 napra tolták ki annak határidejét, majd a válaszukban elküldték a költségvetésük linkjét, azt állítva, hogy ott megtalálhatóak a kért információk, ám azok valójában nem voltak benne. Ezek után Tóth és kollégái jogászokkal konzultálva eljárást indítottak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az adatok kiadását kérve, így végül néhány hete a Klebelsberg Központ és egy tankerület megküldte a kért adatokat.

– A Klebelsberg Központ 15 vezetője összesen 34 millió forintot kapott tavaly novemberben, ami azt jelenti, hogy fejenként közel bruttó 2,3 millió forintos motivációs elismerés landolt a tisztára suvickolt csizmáikban. Összesen a Klebelsberg Központ 15 vezetője mellett 77 további dolgozója kapott motivációs elismerést 2021 végén. A teljes gárda jutalmazásra összesen 97 millió forint jutott – közölte Tóth. 

A tankerületek közül egyedül a Dél-Budai Tankerület küldött érdemi választ a politikusnak, esetükben 41 fő kapott motivációs elismerést, összesen közel 20 millió forintos értékben. A 9 vezető átlagosan 727 ezer forintot vihetett haza. – Világosan látszik, hogy nagyon perverz logika mozgatja a közoktatás jutalmazási rendszerét: a gyermekek között dolgozó pedagógusok gyakorlatilag semmit sem kapnak, míg az irodában ülő tankerületi vezetés jutalmazása meglehetősen bőkezű. Pedig csak a motivált pedagógusoktól számíthatunk szívvel-lélekkel történő pedagógiai munkára. De a jelenlegi igazságtalan rendszer még a legelhivatottabbakat is demotiválja – zárta a beszámolóját a képviselő.

Az üggyel egyébként a Magyar Narancs is foglalkozott.