Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségét

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségét

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több változtatást javasol a szűrővizsgálatoknál a Müller Cecília országos tiszti főorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A Müller Cecíliával a Magyar Nemzetben megjelent interjúban szóba került a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet összevonásával létrejött NNGYK feladata, a szűrővizsgálatok kapcsán pedig a tiszti főorvos azt mondta: azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem. Azt szeretnék, ha többen mennének el emlőszűrésre, vastagbélrákszűrésre illetve a méhnyakrákszűrésre. Ezek gyakori megbetegedések, és ha későn fedezik fel, már nem lehet a betegen segíteni. 

A méhnyakrák esetében a jövőben szeretnének áttérni a HPV-alapú szűrésre, hiszen gyakorlatilag nincs méhnyakrák HPV-fertőzés nélkül. Az elmúlt időszak adatainak elemzése alapján a szervezett szűrésre történő behíváson is módosítanának, ez három helyett ötévente történne. Az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45–65 helyett 40–70 évre változtatnák a korhatárt, hiszen egyrészt egyre fiatalabb korosztályt érint az emlődaganat, másrészt folyamatosan nő a várható élettartam, ami indokolttá teszi a szűrési korcsoport felső határának kitolását.